Koko Suomi leipoo: Katrinan Laskiaistorvi
Koko Suomi leipoo -sarjan kuudennessa jaksossa taidonnäytteessä leipurit toteuttavat suolaisen laskiaisherkun.
Taikina
- Valio voi 200g
- Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja 2,5dl + leivontavaraus 1dl
- tattarijauhoja 2,5dl
- vettä 4rkl
Voitelu
- kananmuna 1 kpl
- Valio Emmental sinileima 4 rkl
Täyte
- lohen mäti 8 tl
- punasipuli pieni ½ hienoksi hakattuna
- kylmäsavulohi (merilohi) 80 g
- lämminsavulohi (merilohi)150g (paino on ilman nahkaa)
- tilli 1 nippu
- ruohosipuli 1 nippu
- Valio smetana 100 g
- Valio kuohukerma 2 dl
- sitruunan mehu 2 kpl
- sinapinsiemen sinappi (maille) 3tl
- sitruunapippuri 1 tl
- paprikajauhe 1 tl
- suola
- valkopippuri
Koristelu
- porkkana, iso ja pesty 2 kpl
- tuorekurkkua ¼
- cocktailtikku 5 kpl
Valmistusohje
VALMISTUSOHJEET: Varaa 10 kpl metallitorvimuottia. Vuoraa kukin torvi leivinpaperilla, johon suihkuta hieman vuokasprayta. Nypi kylmä voi, vehnäjauhot ja tattarijauho. Jätä vehnäjauhoja noin 1dl leipomista varten. Laita taikina muovipussiin tai kelmun sisään jääkaappiin ja anna tekeytyä noin 30 min. Kauli leivonta-alustalla jauhoja apuna käyttäen suorakaiteen muotoinen ohut levy. Leikkaa tästä levystä taikinapyörällä noin 1,5-2cm siivuja. Nosta siivu kerrallaan varovasti, sillä taikina on haurasta ja kieputa se torven päälle. Voitele munalla ja ripottele päälle hieman juustoraastetta. Paista uunin keskiosassa 220 astetta 10-15 min, jotta torvet ovat kauniin ruskeita. Jäähdytä ritilällä.
TÄYTTEEN VALMISTUS: Vispaa kuohukerma vaahdoksi. Hienonna terävällä veitsellä sipuli ja lohi pieneksi.
Hienonna yrtit. Yhdistä aineet ja lisää joukkoon smetana. Mausta sitruunalla ja sinapilla. Lisää kermavaahdosta puolet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunanmehua, suolaa, pippuria ja paprikajauhetta. Laita täyte pursotinpussiin ja leikkaa kärki auki.
TORVEN KOKOAMINEN: Laita kunkin torven pohjalle 1tl lohen mätiä. Pursota torvet lähes täyteen kalatahnaa. Jätä reilu cm suuaukosta vapaaksi. Mausta jäljelle jäänyt kermavaahto loppu mausteilla.
TARJOLLE: Kaunis kattaus on puoli ruokaa, joten tee porkkanoista ja kurkusta koristeet. Tyyli on vapaa. Itse teen porkkanaliljan seuraavasti: Kuori porkkana. Leikkaa porkkanan ohuesta päästä 2 cm pala. Pyöristä palaa hieman ja tee sen reunoihin viiltoja. Leikkaa kärki ruudukkaaksi. Leikkaa vihannesleikkurilla ohuita pituussuuntaista “kuorinta jälkeä”. Leikkaa näin kaikki, minkä saat leikattua. Tee näihin pituus suunnan ohuisiin viipaleisiin päähän aaltoveitsellä terävät V-malliset kärjet. Muotoile toista päätä “lehden” tyvestä hieman. Pujota nämä pienen kärkipalan reuna viiltoihin. Lehdet voivat viipyä kylmässä vedessä hetken, niin ne ovat helpommin käsiteltäviä.
Leikkaa kurkku terälehdiksi: Halkaise pituussuunnassa. Leikkaa vino leikkauksena neljä siivua, jotka eivät kuitenkaan irtoa toisistaan. Taivuta keskimmäiset lehdet sisään. Irrota ja leikkaa uusi lehti.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Anun lohipiirakka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka