Koko Suomi leipoo: Pehmis aidolla vohvelilla, Merjan resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden viidennessä jaksossa iskettiin jätskimuistot pöytään.
Ainekset
- Vohvelit
- voita 75 g
- kananmunia 2 kpl
- sokeria 0,75 dl
- Sunnuntai vehnäjauhoja 1,25 dl
- vaniljasokeria 1 tl
- suolaa ripaus
- • Sulata ja jäähdytä voi.
- • Vaahdota kananmunat ja sokeri.
- • Lisää voisula ja kuivat aineet joukkoon, sekoita.
- • Kuumenna vohvelirauta.
- • Levitä n. 1½ tl taikinaa vohveliraudan levylle. Paista kullanruskeaksi, älä polta.
- • Nosta kuuma vohveli tasapohjaisen juomalasin päälle, niin että reunoja jää pohjasta yli,
- painele lasia vasten.
- • Jäähdytä ja irrota, kun vohveli on kovettunut.
Kinuskikastike
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl fariinisokeria
- Ripaus suolaa
Mansikkamelba
- 250 g tuoreita mansikoita
- ½ dl tomusokeria
- 1 rkl sitruunamehua
- 0, 25 dl vettä
- 1 tl maissitärkkelystä
Vaniljatäyte
- 1 ¼ dl täysmaitoa
- ½ dl sokeria
- 2 kpl keltuaista
- 1 tl / 1 kpl vaniljauutetta tai vaniljatanko
- 2 kpl liivatelehteä
- 2 dl vispikermaa
- Mansikkatäyte
- 1 dl Pople Strawberry Ice Cream –likööriä
- 2 kpl liivatelehteä
- 10 g pakastekuivattua mansikkaa
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- 0,25 dl tomusokeria
- 2 dl vispikermaa
- Suklaakeksit
- 25 g voita
- ½ dl sokeria
- ½ tl vaniljasokeria
- 1 kpl kananmuna
- 0,8–1 dl erikoisvehnäjauhoja
- 0,25 tl leivinjauhetta
- 2 tl tummaa kaakaojauhetta
- Koristeet
- Mansikkamelba (katso ohje yllä)
- Suklaakeksimurua (katso ohje yllä)
- 200 g tuoreita mansikoita
Valmistusohje
VOHVELIT: Sulata ja jäähdytä voi. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää voisula ja kuivat aineet joukkoon, sekoita. Kuumenna vohvelirauta. Levitä n. 1½ tl taikinaa vohveliraudan levylle. Paista kullanruskeaksi, älä polta. Nosta kuuma vohveli tasapohjaisen juomalasin päälle, niin että reunoja jää pohjasta yli,
painele lasia vasten. Jäähdytä ja irrota, kun vohveli on kovettunut.
KINUSKIKASTIKE: Keitä miedolla lämmöllä n. 10–15 min, niin kauan, että sakeutuu. Jäähdytä.
MANSIKKAMELBA: Laita mansikat korkeaan astiaan, soseuta sauvasekoittimella. Jos käytät jäisiä mansikoita, sulata kattilassa miedolla lämmöllä ja soseuta sauvasekoittimella. Kuumenna. Sekoita vesi ja maissitärkkelys keskenään. Lisää mansikkasurvoksen sekaan koko ajan
sekoittaen, kunnes sakenee. Nosta liedeltä ja jäähdytä.
VANILJATÄYTE: Mittaa kattilaan maito, sokeri ja keltuainen. Lisää vaniljauute tai halkaistu vaniljatanko, josta kaavittu siemenet pois, lisää nekin. Liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna maitoseosta, niin että se sakenee hieman, sekoita koko ajan. Poista vaniljatangon palat kiisselistä. Purista ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatelehdet kuuman vaniljakiisselin joukkoon koko ajan sekoittaen. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele vaniljakiisselin joukkoon, sekoita tasaiseksi.
MANSIKKATÄYTE: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta likööriä hetken aikaa, purista liivatteista ylimäärinen vesi pois ja sulata ne kuuman liköörin joukkoon. Sekoita hyvin ja jätä hetkeksi jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi, murskaa pakastekuivatut mansikat jauheeksi, vaikka pienessä
pussissa. Notkista toisessa kulhossa maustamaton tuorejuusto, tomusokeri sekä mansikkajauhe. Vatkaa tasaiseksi. Lisää joukkoon likööri-liivateseos koko ajan vatkaten. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon. Halutessa vähän punaista elintarvikeväriä.
SUKLAAKEKSIT: Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja vatkaa sekaisin. Paista vohveliraudalla joko pyöreitä pieniä lastuja tai isompi kerralla ja murskaa/palastele jäähtyneenä.
LEIVOSTEN TÄYTTÄMINEN JA VIIMEISTELY: Täytä vohvelikipposet pursottamalla pursotuspussissa olevilla mansikka- ja vaniljatäytteellä käyttäen M1 tyllaa. Jätä keskelle pieni kolo kinuskikastikkeelle, pistä sinne kinuskikastiketta. Valuta mansikkamelbaa hyytyneiden täytteiden päälle. Murustele suklaakeksimurua. Laita tuoreita mansikoita/mansikka reunalle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku