Koko Suomi leipoo: Tommin pieni raparperileivos

Koko Suomi leipoo jakso 1:TOMMI
Warner Bros. International Television Production Finland

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa loihdittiin pieniä herkkuja raparperista. Tässä resepti Tommin versioon.

Pohja

  • 160 g voita
  • 0,8 dl sokeria
  • 3,2 dl vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna

Täyte

  • 100 g raparperia
  • 3 dl maitoa
  • 5 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 2-3 rkl perunajauhoja

Koristelu

  • 50 g raparperiä
  • 4–5 rkl sokeria

Valmistusohje

Laita täytteen raparperit pilkottuna likoamaan maitoon. Nypi huoneenlämpöinen voi, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi.

Lisää kananmuna ja sekoita hyvin mutta älä vatkaa. Muuten taikinasta tulee sitkeää. 

Kauli taikina n. 1/2 cm paksuiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä. Siirrä pellille.

Jätä leivinpaperi alle mutta ota päällimmäinen paperi pois. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 10  minuuttia tai kunnes levy on kypsä ja saanut hiukan väriä.

Paiston aikana valuta maito pois täytteen raparperista ja huuhtele ne. Laita raparperit kattilaan veden ja sokerin kanssa kiehumaan.

Kiehauta niitä kunnes raparperit ovat pehmeitä. Soseuta keitetty raparperi ja lisää siihen veteen sekoitettu perunajauho ja sekoita voimakkaasti, ettei sose paakkuunnu. Anna kypsän levyn jäähtyä ja leikkaa levystä 24 kpl, halkaisijaltaan noin 5 cm ympyröitä.

Levitä täytettä 12 ympyrän päälle ja nosta "kansi" päälle.

Levitä täytettä myös leivoksen päälle tasaisesti ja siirrä kylmään jähmettymään.

Tämän jälkeen pilko koristeluun tarkoitetut raparperit pieniksi ja karamellisoi ne paistinpannulla sokerissa.

Kun raparperit on karamellisoitu lisää sitä varovasti teelusikalla leivoksen päälle  pieneksi nokareeksi. Voit koristella leivoksen haluamallasi tavalla mutta raparperi on jo itsessään koriste.

Vinkkinä: Raparperiä ei ole pakko liottaa maidossa mutta se neutraloi raparperissä olevaa oksaalihappoa joka voi toisinaan tehdä raparperistä liiankin  hapokkaan.

Parhaat ruokaohjelmat