Koko Suomi leipoo: Vegen Väripaletti
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden kolmannen jakson tehtävänä oli valmistaa sitkoisa pizzapohja. Teknisessä tehtävässä kilpailijoiden tuli valmistaa lihapiirakan kasvisversio eli vihis.
Pizzapohja
- 1 1/4 dl vettä
- 1 pussi kuivahiivaa
- 350 g erikoispizzajauhoja (00- jauhoja)
- 3 - 4 punajuurta
- 1 tl hunajaa
- 2 tl merisuolahiutaleita
- 1 rkl rosmariinin tuoreita "neulasia"
- (1 rkl Extra Virgin Oliiviöljyä kohotuskulhoa varten)
Pizzatäytteet
- vihreä pesto 2-3 rkl
- vuohenjuustoa 400 g
- punajuuria loput säilyketölkistä
- baby pinaattia 200 g pussi
- nektariini 2 tuoretta nektariinia
- juoksevaa hunajaa 2-3 rkl
- saksanpähkinöitä 50 g
- Apetina Crumbly 150 g
- parmesaani-raastetta 2dl
Vihreä pesto
- 50 g pinjansiemeniä
- 1 ruukku tuoretta basilikaa
- 1 dl Extra Virgin -oliiviöljyä
- 1 dl parmesaania, palasta raastettua
- 1 valkosipulin kynsi
- 1-2 rkl sitruunamehua (1 sitruuna)
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria myllystä
Valmistusohje
1. Uuni päälle 200C pizzateholle (laita pizzakivi valmiiksi kylmään uuniin)
2. Hienonna punajuuret monitoimikoneella
3. Tee taikina. Liota kuivahiiva +42C veteen. Lisää jauhot, punajuurisose, hunaja, suola ja tuoreita rosmariinin "neulasia". Alusta taikinaa viitisen minuuttia. Sivele kohotuskulho kevyesti oliiviöljyllä, samoin taikinapallo. Peitä ja anna kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi 1 - 1.5h ajan.
4. Viipaloi vuohenjuusto ja paista uunissa kullanruskeiksi n.10min
5. Paahda samalla saksanpähkinät
6. Tee vihreä pesto
7. Kuutioi loput punajuuret tai hienonna koneella.
8. Leikkaa nektariini ohuiksi viipaleiksi
9. Vaivaa taikinasta jauhotetulla alustalla ilmakuplat pois. Levitä oliiviöljyä leivinpaperille ja muotoile pizza siihen. Venytä mahdollisimman ohut pohja.
10. Esipaista pizzapohjaa 2-3 min. Siirrä pizza leivinpapereineen pizzakiven päälle. Poista paperi 2-3 min päästä.
11. Ota esipaistettu pizza uunista
12. Levitä vihreää pestoa kauttaaltaan ohuelti (2-3rkl) pizzalle. Jätä pizzareunat näkyviin.
13. Täytä pizza (kts.ohje)
14. Murusta ja ripottele juustot päälle
15. Paista pizza kauniiksi ja rapeaksi
16. Ota uunista, pirskota pestoa, oliiviöljyä ja balsamicoa ja hunajaa päälle
17. Muutama pyöräytys mustapippuria myllystä ja ripaus merisuolalastuja
18. Koristele tuoreella timjamilla
19. Tarjolle ison puisen leikkuulaudan päällä
PIZZAN TÄYTEJÄRJESTYSOHJE:
1. vihreää pestoa (2-3rkl, ohut kerros pohjan päälle) jättäen pizzareunaa näkyviin
2. vuohenjuustoa siivuina (etukäteen uunissa ruskistettu) peston päälle
3. punajuuria pieninä kuutioina vuohenjuustojen sekaan
4. tuoreita nektariinin ohuita siivuja
5. baby pinaattia
6. lopuksi juustot- murusta Apetina Crumbly,
7. lisää esipaistettua vuohenjuustoa ja raasta parmesaani
VIHREÄ PESTO:
1. Jauha tehosekoittimessa pinjan siemenet hienoksi
2. Lisää muut aineet (paitsi oliiviöljy) ja jatka jauhamista
3. Valuta oliiviöljy ohuena nauhana joukkoon
PIZZAN PÄÄLLE, KUN OTETTU UUNISTA:
1. Pirskottele vihreää pestoa & oliiviöljyä & balsamicoa & hunajaa (1 rkl kutakin)
2. Murskaa paahdetut saksanpähkinät
3. Tuoretta timjamia 1 ruukku
4. Mustapippuria myllystä
5. Merisuolahiutaleita 1-2 tl
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"