Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kuhafilee Bordelaise

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Ranskasta on monena aikakautena haettu inspiraatiota erilaisiin ruokalajeihin. Tässä ruokalajissa punaviinikastike tekee siitä ranskalaisen klassikon. Kala mehevässä kastikkeessaan tarjoillaan vihannesten ja keitettyjen perunoiden kera.

Neljälle

  • 600 g kuhafileitä
  • 2 salottisipulia
  • 15 herkkusientä
  • suolaa ja valkopippuria
  • timjamia
  • laakerinlehtiä
  • persiljanvarsia
  • 3 dl punaviiniä
  • voita
  • 50 g voita
  • 2 dl kuohukermaa
  • beurre manié (1 rkl voita sekoitettuna 1 rkl vehnäjauhoja)
  • 1 pala juuriselleriä, suikaleina
  • 1 pala lanttua, suikaleina
  • 1 porkkana, suikaleina
  • 1 purjo, suikaleina

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Hienonna salottisipulit ja 5 herkkusientä. Voitele uuninkestävä vuoka, ripottele siihen salottisipuli- ja herkkusienihake.

2. Paloittele kala annospaloiksi, laita vuokaan. Asettele päälle loput sienet. Mausta suolalla ja pippurilla. Murusta päälle laakerinlehti ja kuivattua timjamia. Kaada päälle punaviini, viimeistele muutamalla voinokareella. Peitä voipaperilla. Kuumenna kiehuvaksi liedellä ja keitä valmiiksi uunissa noin 10 minuuttia.

3. Asettele kala kuumalle tarjoiluvadille, peitä foliolla ja pidä kuumana. Siivilöi liemi kastikekattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kokoon kunnes jäljellä on noin 2 dl. Ota kattila liedeltä, vatkaa mukaan kylmä voi ja kuohukerma. Suurusta beurre maniélla vähän kerrallaan.

4. Keitä suikaloidut kasvikset suolatussa vedessä pari minuuttia. Huuhdo ne nopeasti kylmässä vedessä, niin ne säilyttävä kauniin värin ja napakkuuden. Tarjoile suikaleet lämpiminä kalan kanssa. Kaada kastike kuhan päälle. Koristele muutamalla persiljanoksalla.

Tuoreimmat aiheesta

Kalafilee