Kurpitsa-hummuspaistos
Samaan tapaan kuin ei ole olemassa universaalia curryjauhetta, ei myöskään ole olemassa yhtä ja ainoaa ras el hanout -maustesekoitusta. ”Ras el hanout” on arabiaa ja tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”kaupan parasta”. Se on perinteisesti sekoitus kauppiaan parhaista mausteista. Yhdessä kahviherneiden, paahdetun kesäkurpitsan ja tahinin kanssa ja pitaleipien kera tarjottuna tuloksena on upea ruoka, joka sopii tarjottavaksi drinkkien pariksi tai salaatin ohella kevyeksi lounaaksi.
- Ruokavalio: Kasvisruoka
Ainekset
- 8-10 annosta
Raaka-aineet
- 1 n. 850 gramman myskikurpitsa (butternut-kurpitsa) kuorittuna, siemenet poistettuna ja kuutoituna
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna
- 3 sentin pala tuoretta inkiväärinjuurta kuorittuna ja hienoksi pilkottuna
- Oliiviöljyä
- 1 rkl tahinia
- 1 x 400 gramman tölkki kahviherneitä (kikherneitä) valutettuna ja huuhdeltuna
- Puolikkaan sitruunan mehu
- Merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
- Lämmitettyä tai paistettua pitaleipää tai ohutleipää tarjoiluun
RAS EL HANOUT -MAUSTESEKOITUS
- 1 kanelitanko
- 1 tl neilikkaa
- 1 rkl korianterinsiemeniä
- ½ rkl sarviapilan siemeniä
- ½ rkl fenkolinsiemeniä
- 1 rkl sinapinsiemeniä
- ½ rkl roomankuminan siemeniä
- 1 tl paprikajauhetta
Valmistusohje
1. Tee ensin mausteseos. Murra kanelitanko paloiksi. Laita kaneli, neilikka ja siemenet kuivaan paistinpannuun ja paahda keskilämmöllä noin minuutin ajan, kunnes kaneli on aromaattista ja siemenet alkavat poksahdella (ravistele pannua paahtaessasi, jotta mausteet eivät pala).
2. Ota pannu liedeltä ja lisää paprikajauhe. Laita mausteseos maustemyllyyn, tehosekoittimeen tai mortteliin ja jauha jauhemaiseksi. Siivilöi jauhe tarvittaessa. Valmis mausteseos säilyy jopa kolme kuukautta ilmatiiviissä purkissa.
3. Esilämmitä uuni 180 asteeseen.
4. Tee hummus. Sekoita kuutioitu kurpitsa, valkosipulinkynnet, inkivääri, kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä ja yksi ruokalusikallinen mausteseosta isossa kulhossa. Mausta suolalla ja pippurilla ja levitä seos uunivuokaan. Laita vuoka esilämmitettyyn uuniin ja kypsennä 30 minuuttia, kunnes seos on pehmentynyt.
5. Kun kurpitsa on pehmentynyt, poista valkosipulinkynsien kuoret ja kaada seos tehosekoittimeen. Lisää tahini, kahviherneet, tilkka sitruunamehua (sitruunasta puristettuna) ja kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä. Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku – voit joutua lisäämään sitruunamehua.
6. Kaada hummus kulhoon ja sirottele päälle hieman mausteseosta. Valuta päälle oliiviöljyä ja tarjoile lämmitetyn tai paistetun pitaleivän kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku