Kylmä maustelohi ja tillimajoneesi
Entisajan paremman väen perinteinen kesäruoka, joka on nykyään kaikkien ulottuvissa. Ja hyvää se on. Valmistaminen vie aikansa; huomaa, että lohen, samoin kuin lisäkekurkun, pitää maustua liemessään yli yön.
Neljälle
- 600 g lohifilee keskiosasta
Keitinliemi
- 1 porkkana
- 1 punasipuli
- 5 isoa tillinoksaa
- 1, 5 l vettä
- 1,5 dl valkoviinietikka
- 3 rkl suolaa
- 3 kokonaista valkopippuria
- 5 kokonaista mustapippuria
- 2 laakerinlehteä
Etikkakurkku
- 1/3 kurkkua
- 6 rkl vettä
- 4 rkl sokeria
- 2 rkl etikkaa
Tillimajoneesi
- 1 dl majoneesia
- 1 rkl kermaviiliä
- 1 rkl tillisilppua
- 1 tl sitruunamehua
- suolaa ja valkopippuria
Tarjoiluun
- vastakeitettyjä uusia perunoita
- 2 rkl lehtipersiljasilppua
Valmistusohje
1. Leikkaa lohifileestä pois nahka ja ruskea liha nahan läheltä. Leikkaa lohi 4x4 sentin kuutioiksi ja pane ne korkeareunaiseen uunivuokaan. Jätä kuutioiden välille noin sentin välit.
2. Kuori ja viipaloi porkkana ja punasipuli. Leikkaa tillinoksat vähän pienemmiksi. Kiehauta vesi, viinietikka, suola, pippurit, laakerinlehdet, porkkana, sipuli ja tillit. Keitä noin 10 minuuttia. Kaada kuuma liemi lohikuutioiden päälle ja anna jäähtyä huoneenlämmössä, siirrä sitten lohi liemineen jääkaappiin yön yli.
3. Etikkakurkku: Keitä vesi, sokeri ja etikka. Jäähdytä. Kuori kurkku, halkaise ja raaputa pois siemenet, leikkaa kurkku sitten 1x1 sentin kuutioiksi. Kaada jäähtynyt liemi kurkkukuutioiden päälle ja pane maustumaan yön yli jääkaappiin.
4. Tillimajoneesi: Sekoita yhteen majoneesi, kermaviili, tillisilppu ja sitruunamehu, mausta suolalla ja pippurilla. Pidä viileässä tarjoiluun asti.
5. Hienonna persilja. Tarjoile lohi kylmänä tillimajoneesin sekä keitettyjen uusienperunoiden, etikkakurkun ja persiljasilpun kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku