Lammaspullia, polentaa ja gremolataa
Ruokaviikko alkaa MTV3 Huomenta Suomessa Akseli Herlevin johdolla ja uutisstudion keittiössä kokataan lammaspullia herkullisten lisukkeiden kera. Akselin Herlevin vieraana studiokeittiössä käväisee Hans Välimäki, joka kertoo myös tällä viikolla alkavasta omasta uudesta ohjelmastaan.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton
Ainekset 4:lle
- 600 g lampaan tai karitsan jauhelihaa
- 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja, hienonnettuna
- 1 keltasipuli, kuorittuna ja hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
- 2 rkl tuoretta oreganoa tai timjamia, hienonnettuna
- 2 rkl tuoretta minttua, hienonnettuna
- 1 dl fetaa tai vuohenjuustoa, murusteltuna
- suolaa ja pippuria
Polenta
- 1 dl polentajauhoja
- 3-4 dl maitoa
- 2 dl hienoksi raastettua parmesanjuustoa
- 2 rkl voita
- suolaa ja pippuria
Gremolata
- 1 dl hienonnettua persiljaa
- 1 sitruunan raastettu kuori
- 1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
- 2 rkl oliiviöljyä
Valmistusohje
Sekoita lihapullien ainekset keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyörittele palloiksi ja kypsennä uunivuoassa tai pellillä leivinpaperin päällä 180-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia koosta riippuen.
Kiehauta maito kattilassa ja mausta suolalla. Sekoita joukkoon polentajauhot vispilällä samalla sekoittaen ja keitä keskilämmöllä pohjia myöten samalla sekoittaen noin 10-20 minuuttia polentajauhoista riippuen. Keittoaika kerrotaan yleensä pakkauksessa. Kun puuro on kypsää sekoita joukkoon parmesaanijuusto ja voi. Maista ja mausta vielä pippurilla ja suolalla tarvittaessa.
Sekoita gremolatan ainekset keskenään ja tarjoile lämpimien lihapullien kanssa.
Akselin erikoisvinkki: Jos polentaa jää yli, jäähdytä se jääkaapissa. Kun polenta on kovettunut, voit leikata siitä viipaleita tai paloja ja paistaa pannulla rapeaksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"