Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Lampaankyljyksiä ja kikhernesosetta

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Sekä kikhernesoseeseen että paistoliemikastikkeeseen käytettävä tahini on seesamitahnaa, jota löydät isommista ruokakaupoista ja etnisistä liikkeistä. Tehosekoitin tai monitoimikone on hyvä apulainen valmistaessasi sosetta, jonka toinen nimi on hummus.

Neljälle

  • 1 lampaankyljysrivi (8-12 kyljystä)
  • 2 sipulia
  • suolaa ja valkopippuria
  • voita paistamiseen

Paistoliemikastike

  • 2 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoa
  • 4 dl lihalientä
  • 2 tl tahinia
  • 1 rkl seesaminsiemeniä

Hummus eli kikhernesose

  • 6 dl keitettyjä kikherneitä
  • ½ dl tahinia
  • 2 tl sitruunamehua
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa

Valmistusohje

1. Kikhernesose: Sekoita (koneella tai käsin) kikherneet, tahini, puristettu sitruunamehu, suola ja juustokumina pehmeäksi soseeksi. Lisää hieman vettä, jos haluat pehmeämpää sosetta.

2. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Mausta kyljysrivi suolalla ja jauhetulla valkopippurilla ja paista sitä voissa paistinpannussa, kunnes se on kauttaaltaan kauniin ruskea. Siirrä kyljysrivi uunivuokaan ja pane se jälkikypsymään uuniin noin 20 minuutiksi. Uunista otettuasi anna lihan vetäytyä alumiinifoliossa noin 15 minuuttia, tuolloin se pysyy mehukkaana ja lämpö jakautuu tasaisesti. Kuori sipulit, kiehauta vettä ja keitä sipulit kypsiksi.

3. Ota talteen uunivuokaan muodostunut liemi ja lisää siihen sen verran lihalientä, että nestettä on kaikkiaan 4 dl. Sulata voi kasarissa, ota liedeltä ja vatkaa sekaan vehnäjauho. Nosta takaisin liedelle ja lisää lientä vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Hauduta muutama minuutti, lisää tahini ja seesaminsiemenet. Leikkaa kyljysrivi erillisiksi kyljyksiksi, viipaloi sipulit ja tarjoile kastikkeen ja kikhernesoseen kera.

Tuoreimmat aiheesta

Lampaankyljykset