Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Laskiaispullat lämpimän maidon kera

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Laskiaispullaperinne on tullut Suomeen Ruotsista, jossa pullia alunperin tarjoiltiin vain paaston aikana tiistaisin. Perinteen mukaan pullat tarjoiltiin kuuman maidon ja kanelin kera.

12 pullaan

  • 75 g sulatettua voita
  • 3 dl haaleaa maitoa
  • 50 g tuorehiivaa
  • ½ dl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 9 dl vehnäjauhoja, 540 g
  • 1 vatkattu muna

Täyte

  • 225 g mantelimassaa
  • 1 ½ dl pullanisusta
  • 6 rkl maitoa
  • 3-4 dl kermavaahtoa
  • tomusokeria

Valmistusohje

1. Lämmitä maito 37-asteiseksi. Sulata voi ja lisää maitoon. Liuota hiiva pieneen määrään nesteestä ja lisää loput nesteestä. Sekoita sokeri, suola, kardemumma ja leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhosekoitus vähän kerrallaan nesteeseen samalla sekoittaen taikinaksi. Työstä taikina notkeaksi. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Vaivaa taikina uudemman kerran ja tee siitä 12 pullaa. Asettele pullat leivinpaperille pellille ja kohota kaksinkertaisiksi. Vatkaa muna ja penslaa pullat. Paista pullia uunissa n. 8 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla.

3. Raasta mantelimassa karkeasti. Leikkaa pullilta ”hattu” ja kaiva pois hieman pullansisusta. Sekoita sisukset mantelimassaan ja maitoon tasaiseksi täytteeksi ja täytä pullat sillä. Vatkaa kerma ja asettele täytteen päälle. Asettele pullien hatut päällimmäiseksi, koristele tomusokerilla.

Tuoreimmat aiheesta

Laskiaispullat