Lihapata pavuilla ja lampaalla
Tämä on yksi persialaisen keittiön alkuperäisimmistä padoista. Tyypillinen talviruoka, joka alunperin valmistettiin pelkästään kuivatuista aineksista. ”Gorme” tarkoittaa säilöttyä lihaa. Pavut ovat jokapäiväinen ainesosa persialaisessa keittiössä. Kuivattuja limejä löydät kauppahallista tai erikoisliikkeestä. Pataan sopivat yrtit kuten persilja, timjami ja meirami. Tarjoile pata riisin kera.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon
Kuudelle
- 500 g naudan tai lampaan patapaloja
- 2 keltasipulia
- ½ l tuoreita yrttejä (tai 2 dl kuivattuja)
- 4 kuivattua limenlehteä
- 4 kuivattua limeä
- 1 prk punaisia kidneypapuja
- 1 l vettä
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl sarviapilaa
- ½ tl kanelia
- ½ tl currya
- suolaa ja jauhettua valkopippuria
- öljyä paistamiseen
- 2 rkl sitruunamehua
Valmistusohje
1. Jos käytät kuivattuja yrttejä, anna niiden liota vedessä yön yli. Jos käytät tuoreita yrttejä, hienonna ne.
2. Kuori ja viipaloi sipulit. Paloittele liha pienemmiksi kuutioiksi ja paista lihaa ja sipulia öljyssä kunnes ne ovat kauniin värisiä. Lisää yrtit, kuivatut limet, limenlehdet, suola ja mausteet ja sekoita.
3. Laita seos pataan, kaada päälle vesi, laita päälle kansi ja anna padan poreilla miedolla lämmöllä n. 1 tunti. Lisää pavut ja anna kaiken kuumeta. Purista mukaan sitruunamehu juuri ennen tarjoilua.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi