Lounassämpylät pekonilla
Lounassämpylät ovat maukkaita tarjoiltavia lämpiminä vihersalaatin kera. Kylminä ne sopivat täydellisesti retkelle.
25 kpl
- 50 g hiivaa
- 6 dl haaleaa vettä
- 2 rkl ruokaöljyä
- 1-2 rkl siirappia
- 2 tl suolaa
- 7 dl grahamjauhoja
- 7-8 dl vehnäjauhoja
Pekonitäyte
- 200 g hienonnettua pekonia
- 1 iso keltasipuli, hienonnettuna
- 1 iso paprika, hienonnettuna
- ½ tl timjamia
- noin 2 dl juustoraastetta
Valmistusohje
1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Murusta hiiva kulhoon ja liuota se kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut ainekset, työstä mukaan niin paljon jauhoja että taikina irtoaa kulhon reunoista.
2. Kohota liinan alla n. 40 minuuttia. Valmista sillä aikaa täyte, paista pekoni, sipuli ja paprika pannussa ja mausta timjamilla.
3. Työstä sitten taikinaa hetki leivinpöydällä, jaa se kolmeen osaan. Kaulitse jokainen osa pitkulaiseksi, n. 1 cm paksuksi levyksi. Ota siitä taikinapyörällä n. 8X8 cm neliöitä.
4. Laita jokaiselle neliölle täytettä, ripottele päälle juustoraastetta. Taita nurkat yhteen, nipistä kiinni ja pyöritä pyöreiksi sämpylöiksi. Laita ne sauma alaspäin leivinpaperille pellille. Anna kohota 20-30 minuuttia.
5. Paista uunin keskitasolla n.15 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä liinan alla.
6. Pakkaa niin monta kuin tarjoilet kerralla pieniin muovipusseihin. Ota ne aamulla pakkasesta niin ne ovat sulaneet sopivasti lounasaikaan. Kun olet sulattanut sämpylöitä, ne on syötävä saman päivän aikana.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku