Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Luumukohokas kuivatuista luumuista

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Älä turhaan pelkää kohokkaan valmistamista. Valmistuksen salaisuus on siinä, että vuoka voidellaan ja sokeroidaan huolellisesti - eikä uuninluukkua saa avata minuuttiakaan liian aikaisin. Tarvitset joko 1-1½ litran kohokasvuoan tai pieniä annosvuokia.

4 annosta

  • 250 g kivettömiä kuivattuja luumuja
  • ½ appelsiinin mehu ja raastettu kuori
  • 50 g mantelimassaa
  • ½ rkl vadelmahilloa
  • 2½ cl konjakkia
  • 6 munanvalkuaista
  • 2 tl Maizenaa
  • voita ja sokeria vuokaan

Valmistusohje

1. Pese appelsiini, purista siitä mehu ja raasta kuori. Keitä luumut pehmeiksi appelsiinimehussa ja tilkassa vettä. Poimi luumut liemestä ja hienonna ne. Voitele ja sokeroi vuoka tai pienet annosvuoat. Vatkaa munakeltuaiset kiiltäväksi, kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita Maizena joukkoon. Pane jääkaappiin viilenemään. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Raasta mantelimassa. Pane manteliraaste ja luumut kulhoon. Lisää raastettu appelsiininkuori ja vadelmahillo, anna vetäytyä neljännestunnin ajan. Lisää konjakki ja kääntele joukkoon vatkatut valkuaiset. Kaada kohokastaikina vuokaan tai annosvuokiin. Paista isossa vuoassa 20-25 minuuttia tai annosvuoissa 10-15 minuuttia tai kunnes kohokas on kohonnut ja saanut väriä. Varo avaamasta uuninluukkua liian aikaisin.

3. Tarjoile kohokas välittömästi suoraan uunista ottamien jälkeen, ettei se ehdi laskeutua.

Tuoreimmat aiheesta

Luumut