MasterChef: Kuningasosterivinokasta, Lapin metsäpohjaa ja tummaa sienilientä – Joelin resepti

MasterChef_Suomi_Professionals_2023_eps1_annos_JOEL_kuva_juuli_aschan_001

MasterChef Suomi: Professionals -kauden starttijaksossa tehtävänä oli valmistaa MasterChef-finaalin arvoinen annos.

Mustalla valkosipulilla glaseerattu osterivinokas

  • 1 kpl iso kunigasosterivinokas
  • 5 kynttä mustaa valkosipulia
  • 20 g inkivääriä
  • 1 dl soijakastiketta
  • 2 rkl miriniä
  • 3 rkl ruokosokeria

Sienipyree

  • 100 g sieniä (herkkusieni, siitake, osterivinokas)
  • 1 kpl shalottisipulia
  • 3 kpl valkosipulinkynttä
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 dl kermaa
  • 30 g voita

Grillattu- ja pikkelöity kantarelli

  • 30 g kantarelleja
  • 50 g etikkaa
  • 100 g sokeria
  • 150 g vettä

Pikkelöity puolukka

  • 20 g puolukkaa
  • 50 g etikkaa
  • 100 g sokeria
  • 150 g vettä

Puolukkahillo

  • 50 g puolukkaa
  • 50 g hillosokeria

Friteerattu jäkälä

  • 10 g jäkälää
  • Rypsiöljyä

Lipstikkaöljy

  • 1 pnt lipstikkaa
  • 2 dl öljyä

Tumma- ja mausteinen sieniliemi

  • 2 dl sienilientä
  • 30 g inkivääriä
  • 3 kynttä mustaa valkosipulia
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 1 kpl kuivattu chili
  • Kourallinen kuivattua sitruunamelissaa
  • 1 dl soijakastiketta
  • 0,5 dl miriniä
  • 4 rkl ruokosokeria

Valmistusohje

Laita sieniliemi keittymään kasaan ja lisää joukkoon musta valkosipuli, inkivääri, valkosipuli. Redusoi, kunnes jäljellä on 2/3 osaa. Lisää kuivattu chili, sitruunamelissa, soijakastike, mirin ja ruokosokeri.

Keitä pikkelöintiliemi (1 osa etikka, 2 osa sokeri, 3 osa vesi) ja laita puolukat valmiiseen liemeen. Grillaa kantarellit ja lisää myös liemeen.

Viipaloi pyreeseen tulevat sienet ja sipulit. Ruskista ja lisää joukkoon soija. Kiehauta ja lisää kerma. Kiehauta vielä ja siirrä tehosekoittimeen. Aja pyree sileäksi ja lisää samalla voita. Mausta ja siirrä pursotinpussiin.

Valmista glaseerauskastike viipaloimalla mustat valkosipulinkynnet ja inkivääri. Lisää kattilaan muiden aineiden kanssa. Ja keitä noin 10 min. Aja sileäksi sauvasekoittimella.

Valmista lipstikkaöljy lisäämällä tehosekoittimeen lipstikka ja öljy. Aja sileäksi ja valuta harsokankaan läpi ja siirrä pulloon.

Valmista puolukkahillo lisäämällä kattilaan puolukat ja sokeri, keitä noin 15 min ja aja tehosekoittimessa.

Friteeraa puhdistettu jäkälä 190 C öljyssä nopeasti.

Viillota kunigasosterivinokkaat ristiviilloilla ja paista ne voissa kauniin värisiksi, glaseeraa lopuksi glaseerauskastikkeella.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!