MasterChef: Merilevällä maustettua maa-artisokkaa, haudutettua turskaa, lehtikaalia ja kinkkua – Aleksin resepti

MasterChef_Suomi_Professionals_2023_eps4_annos_ALEKSI_kuva_juuli_aschan_002

MasterChef Suomi -kauden neljännessä jaksossa valmistettiin annos, jossa oli vähintään kolme erilaista, syöjänsä yllättävää kerrosta.

Ainekset

  • 200 g turskan seläke
  • 100 g lehtikaalia
  • 1 pkt parmankinkkua
  • 500 g valkoviiiniä
  • 100 g pernodia
  • 250 g valkoviinietikkaa
  • 1 kplsShalottisipuli
  • 1 pnt tilliä
  • 1 kpl fenkoli
  • 200 g maa-artisokkaa
  • 50 g kombua
  • 50 g voita
  • 100 g kermaa
  • 1 kpl kyssäkaali
  • Pikkeliliemi (1-2-3)
  • 1 kpl osterivinokas
  • 230 g voita
  • 75 g kermaa
  • 75 g valkoviinireduktiota

Valmistusohje

Putsaa turskan seläkkeestä mahdolliset kalvot ja ruodot pois. Laita sirkulaattori lämpiämään 40-asteiseksi. Suolaa turska 1,5% suolalla. Vakumoi oliiviöljyn ja yrttien kanssa. Laske vakuumipussi sous vide-veteen ja kypsennä turskia n.45 minuuttia.

Kuori maa-artisokat. Leikkaa kuoritut maa-artisokat ja laita kiehuvaan veteen. Lisää keitinveteen merilevä. 

Leikkaa shalottisipuli ja fenkoli pienemmäksi. Lisää ne laakeaan kattilaan ja kuullota hetki. Lisää valkoviini, pernod ja valkoviinietikka. Keitä kasaan niin, että nesteestä on kadonnut kaksi kolmasosaa. Lisää yrtit.

Siivilöi maa-artisokat tehosekoittimeen. Lisää kerma ja voi. Sekoita tasaiseksi. Punnitse valmis pyree ja lisää 0,8% agaria. Kiehauta ja hyydytä lautaselle.

Rullaa turska. Asettele ryöpätyt lehtikaalit tuorekelmulle levyn muotoon. Kääri turskan seläke parmankinkkuun ja aseta lehtikaalilevyn keskelle. Rullaa tiukasti. 

Tee beurre blanc. Mittaa kattilaan 75 g valkoviinireduktiota ja 75 g kermaa. Kiehauta. Lisää 230 g voita, lämmitä hetki ja emulgoi sauvasekoittimella. 

Paista osterivinokkaat. Leikkaa sienet sopivan kokoiseksi ja paista öljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Kypsennä turska loppuun. Laita turskarulla voin ja veden kanssa uunivuokaan ja paista 160-asteessa noin 5 minuuttia. Laita hyydytetty maa-artisokkakerma uuniin lautasen kera. Kuumenna. Kokoa annos. 

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!