Näkkileipä
Tee itse näkkileipää! Näkkileipä on ohut ruisleipä, joka kohotetaan ja paistetaan kuivaksi. Näin saadaan aikaan pitkä säilyvyys. Perinteisesti leipä leivottiin ohuiksi pyöreiksi reikäleiviksi, jotka säilytettiin tankoihin pujotettuina katon rajassa.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
20 leipää
- 50 g hiivaa
- ½ l kevytmaitoa
- 2 tl suolaa
- 2 tl murskattua kuminaa tai fenkolia
- 6 dl karkeita ruisjauhoja
- 6 dl vehnäjauhoja
- 3 dl ruisjauhoja
Leipomiseen
- Ruutukaulin
Valmistusohje
1 Kuumenna uuni 275 asteeseen. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita keskenään jauhot, suola ja kumina tai fenkoli. Sekoita jauhoseos vähän kerrallaan taikinanesteeseen ja vaivaa taikinaksi.
2. Jaa taikina 20 palaan. Pyöritä palat pulliksi ja anna kohota 25 minuuttia. Kauli ensin pullat ohuiksi leiviksi sileällä kaulimella ja sen jälkeen leivät ruutukaulimella.
3. Paista leipiä 8-10 minuuttia, käännä ne paistoajan puolivälissä. anna leipien jäähtyä ritilän päällä. Säilytä leipiä kuivassa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka