Länsirannikon lankongit
Gratinoidut äyriäisleivät ovat mainiota tarjottavaa lounaalla tai vaikka elokuvaillan jälkeen. Näiden ylellisten leipien juhlavuutta lisää, jos tarjoilet kuivaa valkoviiniä lisäksi. Ruotsissa nämä tehdään landgångsbrödistä, ylipitkästä erikoisleivästä. Meillä täytyy tyytyä pitkiin paksuhkoihin patonkeihin tai esimerkiksi ciabatteleipiin.
Kuusi palaa
- 3 pitkää palaa patonkia tms
- 600 g katkarapuja kuorineen
- 1 purkki simpukoita vedessä
- 3-4 lehtisellerin vartta viipaleina
- 1 pitkä kurkku kuutioina
Muhennos
- 1 salottisipuli
- 2 rkl voita
- 3 rkl vehnäjauhoa
- simpukoiden lientä
- 1 dl kuivaa valkoviiniä
- 3 dl kermaa
- suolaa ja pippuria
- 1 nippu tilliä silputtuna
- 1 munankeltuainen
- paprikajauhetta
Valmistusohje
1. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Kuori katkaravut. Muhennos: Kuullota sipulisilppu voissa, ripottele päälle jauho, sekoita, ja ohenna seos simpukoiden liemellä, viinillä ja kermalla. Keitä 10 minuuttia. Mausta. Sekoita joukkoon keltuainen, tillisilppu sekä selleri- ja kurkkupalat. Lisää puolet katkaravuista ja simpukoista.
2. Paahda patongit ensin kevyesti uunissa. Halkaise sitten patonkipalat, sivele puolikkaille voita, laita ne lähekkäin uunipellille. Jaa muhennos leiville, koristele lopuilla äyriäisillä ja puuteroi hieman paprikalla. Gratinoi uunissa pari minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Munakasrulla à la Hellapoliisi