Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Länsirannikon lankongit

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Gratinoidut äyriäisleivät ovat mainiota tarjottavaa lounaalla tai vaikka elokuvaillan jälkeen. Näiden ylellisten leipien juhlavuutta lisää, jos tarjoilet kuivaa valkoviiniä lisäksi. Ruotsissa nämä tehdään landgångsbrödistä, ylipitkästä erikoisleivästä. Meillä täytyy tyytyä pitkiin paksuhkoihin patonkeihin tai esimerkiksi ciabatteleipiin.

Kuusi palaa

  • 3 pitkää palaa patonkia tms
  • 600 g katkarapuja kuorineen
  • 1 purkki simpukoita vedessä
  • 3-4 lehtisellerin vartta viipaleina
  • 1 pitkä kurkku kuutioina

Muhennos

  • 1 salottisipuli
  • 2 rkl voita
  • 3 rkl vehnäjauhoa
  • simpukoiden lientä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 3 dl kermaa
  • suolaa ja pippuria
  • 1 nippu tilliä silputtuna
  • 1 munankeltuainen
  • paprikajauhetta

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Kuori katkaravut. Muhennos: Kuullota sipulisilppu voissa, ripottele päälle jauho, sekoita, ja ohenna seos simpukoiden liemellä, viinillä ja kermalla. Keitä 10 minuuttia. Mausta. Sekoita joukkoon keltuainen, tillisilppu sekä selleri- ja kurkkupalat. Lisää puolet katkaravuista ja simpukoista.

2. Paahda patongit ensin kevyesti uunissa. Halkaise sitten patonkipalat, sivele puolikkaille voita, laita ne lähekkäin uunipellille. Jaa muhennos leiville, koristele lopuilla äyriäisillä ja puuteroi hieman paprikalla. Gratinoi uunissa pari minuuttia.

Tuoreimmat aiheesta

Kalavoileipä