Länsirannikon lankongit
Gratinoidut äyriäisleivät ovat mainiota tarjottavaa lounaalla tai vaikka elokuvaillan jälkeen. Näiden ylellisten leipien juhlavuutta lisää, jos tarjoilet kuivaa valkoviiniä lisäksi. Ruotsissa nämä tehdään landgångsbrödistä, ylipitkästä erikoisleivästä. Meillä täytyy tyytyä pitkiin paksuhkoihin patonkeihin tai esimerkiksi ciabatteleipiin.
Kuusi palaa
- 3 pitkää palaa patonkia tms
- 600 g katkarapuja kuorineen
- 1 purkki simpukoita vedessä
- 3-4 lehtisellerin vartta viipaleina
- 1 pitkä kurkku kuutioina
Muhennos
- 1 salottisipuli
- 2 rkl voita
- 3 rkl vehnäjauhoa
- simpukoiden lientä
- 1 dl kuivaa valkoviiniä
- 3 dl kermaa
- suolaa ja pippuria
- 1 nippu tilliä silputtuna
- 1 munankeltuainen
- paprikajauhetta
Valmistusohje
1. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Kuori katkaravut. Muhennos: Kuullota sipulisilppu voissa, ripottele päälle jauho, sekoita, ja ohenna seos simpukoiden liemellä, viinillä ja kermalla. Keitä 10 minuuttia. Mausta. Sekoita joukkoon keltuainen, tillisilppu sekä selleri- ja kurkkupalat. Lisää puolet katkaravuista ja simpukoista.
2. Paahda patongit ensin kevyesti uunissa. Halkaise sitten patonkipalat, sivele puolikkaille voita, laita ne lähekkäin uunipellille. Jaa muhennos leiville, koristele lopuilla äyriäisillä ja puuteroi hieman paprikalla. Gratinoi uunissa pari minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku