Omenasta on moneksi: Mallan omenaa omenan kanssa omenalla
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannen kauden viidennessä jaksossa loihdittiin ihania omenaherkkuja. Tässä Mallan omenakavalkadi.
TARTE TATIN
Pate Brisee
- 180g siivilöityä vehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- 75g kylmää voita
- 75g kylmää leivontamargariinia
- 2rkl hienoa sokeria
- 1 keltuainen
- 2rkl jäävettä
Kuorrute
- 1dl sokeria
- 2tl sitruunamehua
- 0,5dl vettä
- 2rkl voita
Täyte
- 3-4 granny smith omenaa
- 0,5dl ruokokidesokeria
- 50g voita
- Päälle
- 0,50dl aprikoosihilloa
Omenajäätelö
- 2-3 granny smith omenaa soseena
- 2/3prk kondensoitua maitoa
- 2dl kreikkalaista jugurttia
- 2dl vispikermaa
- 0,4dl glukoosisiirappia
- 1 vaniljatanko
- loraus apple sour-likööriä
Friteeratut omenenkuoret
- Omenankuoria
- 0,5dl tomusokeria
- 0,5dl vehnäjauhoja
- 500g Auringonkukkaöljyä
Omena-mojitot (10 annosta)
- Granny smith omenaa soseena (4-5kpl)
- Valkoista hyvää rommia (esim Captain Morgan 4dl)
- Mintunoksia (1 ruukku)
- Limettiä (5-6kpl)
- Soodavettä (4dl)
- Ruokokidesokeria (1dl)
- Apple Sour-likööriä (1dl)
- Jäitä (0,5l)
Valmistusohje
1. Valmista pate brisee; nypi voi ja kuivat ainekset keskenään nopeasti. Sekoita vesi hyvin keltuaiseen ja sekoita nopeasti taikinaan. Muodosta pallo ja laita jääkaappiin.
2. Laita kuorrutteen aineet kattilaan ja keitä kunnes seos on kullankeltaista, kaada piirakkavuoan pohjalle.
3. Kuori ja pilko omenat ohuiksi viipaleiksi, asettele karamellin päälle vuokaan. Säästä kuoret. Heitä päälle ruokosokeri ja voi nokareina.
4. Kauli pohja pyöreäksi ja asettele päällimmäiseksi vuokaan. Rei’itä pohjaa. Paista 175˚C 35-45min. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kumoa nurinpäin tarjoilualustalle. Lämmitä aprikoosihillo ja sivele piirakan päälle.
5. Vispaa jäätelön kerma kuohkeaksi ja sekoita muiden aineiden kanssa. Laita jäätelökoneeseen jäätymään.
6. Sekoita tomusokeri ja vehnäjauho, pyöritä omenankuoret seoksessa ja friteeraa öljyssä.
7. Piiskaa mintunoksia, murskaa morttelilla limetit ja sokeri. Sekoita kaikki mojiton aineet keskenään ja kaada jääpaloja täynnä olevaan astiaan.
TARVIKKEET:
Piirakkavuoka halk. n. 22cm (EI irtopohja)
jäätelökone
mortteli
lasikannu
friteerauskeitin tai pieni kattila
kuorimaveitsi
purkinavaaja
aprikoosihilloa
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku