Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Pähkinäleipä

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Yleensä leivän salaisuus piilee jauhoissa, ei suinkaan mausteissa. Saksanpähkinät ovat kuitenkin poikkeus. Niiden määrästä ei kannata kitsastella, sillä ne tekevät leivästä erityisen herkullisen. Tämä leipä muuntuu myös mukavan rapeiksi korpuiksi.

4 annosta

  • 50 g hiivaa
  • 16 dl sämpyläjauhoja
  • 5 dl jogurttia
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2 tl suolaa
  • 100 g saksanpähkinöitä

Valmistusohje

1. Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi ja murskaa saksanpähkinät karkeaksi rouheeksi. Murenna hiiva kulhoon. Kaada kulhoon osa jogurtista ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää joukkoon loppu jogurtti, öljy ja pähkinärouhe. Sekoita suola jauhoihin. Lisää jauhot jogurttiseokseen vähitellen.

2. Alusta taikina tasaiseksi käsin tai tehosekoittimella. Jätä se nousemaan noin tunniksi vedottomaan paikkaan.

3. Jauhota pöytä, kumoa taikina pöydälle ja alusta sitä vielä pari minuuttia - ei siis liian kauaa. Muotoile taikinasta kaksi leipää. Nosta ne voideltuun vuokaan tai suoraan pellille leivinpaperin päälle. Nostata keittiöpyyhkeen alla puoli tuntia. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

3. Paista leipiä 30 minuuttia. Kun paistoaikaa on jäljellä 10 minuuttia, sammuta uuni. Jätä paistetut leivät ritilälle jäähtymään, älä peitä keittiöpyyhkeellä.

Tuoreimmat aiheesta

Leipä