Pähkinäleipä
Yleensä leivän salaisuus piilee jauhoissa, ei suinkaan mausteissa. Saksanpähkinät ovat kuitenkin poikkeus. Niiden määrästä ei kannata kitsastella, sillä ne tekevät leivästä erityisen herkullisen. Tämä leipä muuntuu myös mukavan rapeiksi korpuiksi.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Kasvisruoka
4 annosta
- 50 g hiivaa
- 16 dl sämpyläjauhoja
- 5 dl jogurttia
- ½ dl oliiviöljyä
- 2 tl suolaa
- 100 g saksanpähkinöitä
Valmistusohje
1. Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi ja murskaa saksanpähkinät karkeaksi rouheeksi. Murenna hiiva kulhoon. Kaada kulhoon osa jogurtista ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää joukkoon loppu jogurtti, öljy ja pähkinärouhe. Sekoita suola jauhoihin. Lisää jauhot jogurttiseokseen vähitellen.
2. Alusta taikina tasaiseksi käsin tai tehosekoittimella. Jätä se nousemaan noin tunniksi vedottomaan paikkaan.
3. Jauhota pöytä, kumoa taikina pöydälle ja alusta sitä vielä pari minuuttia - ei siis liian kauaa. Muotoile taikinasta kaksi leipää. Nosta ne voideltuun vuokaan tai suoraan pellille leivinpaperin päälle. Nostata keittiöpyyhkeen alla puoli tuntia. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
3. Paista leipiä 30 minuuttia. Kun paistoaikaa on jäljellä 10 minuuttia, sammuta uuni. Jätä paistetut leivät ritilälle jäähtymään, älä peitä keittiöpyyhkeellä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku