Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Parsapiirakka

Julkaistu 27.04.2015 10:58

Maa- ja kotitalousnaisten reseptillä leivottu piirakka sopii vaikkapa vappupiknikille. Resepti: Helena Velin ja Satu Nokkonen Kuva: Timo Viljakainen

Ainekset

  • (vuoka, halkaisija n. 30 cm tai 2 kpl suorakaidevuokia n. 35 x 10 cm)
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunasosejauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 100 g voita tai margariinia
  • 2 dl kylmää vettä

Täyte

  • 500 g vihreää parsaa
  • 1 l vettä
  • 0,75 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 rkl voita tai rypsiöljyä
  • (muutama kirsikkatomaatti)
  • 1,5 dl (75 g) juustoraastetta (esim. kermajuustoa, mozzarellaraastetta)
  • 3 munaa
  • 2 dl kevytkermaa
  • 1 dl maitoa
  • 1 tl kuivattua kirveliä
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä

Valmistusohje

Valmista pohja: Mittaa kulhoon kuivat aineet, sekoita ainekset. Nypi sekaan voi tai margariini kunnes seoksesta tulee murumaista. Lisää vesi. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.

Taputtele taikina jauhotetulla kädellä heti sen valmistuttua (jolloin taikina on pehmeää ja helppo levittä) voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin.  

Kuori parsat ja leikkaa tyviosasta puinen osa pois. Keitä parsat laakeassa kattilassa suolalla, sokerilla ja rasvalla maustetussa vedessä. Valuta. Puolita tomaatit.  

Asettele parsat pohjalle. Ripota juustoraaste päälle

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää nesteet. Mausta. Kaada seos tasaisesti täytteen päälle

Asettele tomaatinpuolikkaat leikkauspinta ylöspäin pohjalle.

Paista 200 asteessa 25–35 min uunin alimmalla paistotasolla.

Vinkit:

Käytä piirakkaan parsan tilalla nuoria maitohorsman versoja. Esikeitä myös ne. Myös muut kasvikset sopivat piirakan täytteeksi.

Keraamisessa vuoassa piirakka paistuu hitaammin kuin metallisissa pinnoitetuissa vuoissa.

Tuoreimmat aiheesta

Suolaiset piirakat