Parsapiirakka
Maa- ja kotitalousnaisten reseptillä leivottu piirakka sopii vaikkapa vappupiknikille. Resepti: Helena Velin ja Satu Nokkonen Kuva: Timo Viljakainen
Ainekset
- (vuoka, halkaisija n. 30 cm tai 2 kpl suorakaidevuokia n. 35 x 10 cm)
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl perunasosejauhetta
- 2 tl leivinjauhetta
- 100 g voita tai margariinia
- 2 dl kylmää vettä
Täyte
- 500 g vihreää parsaa
- 1 l vettä
- 0,75 tl suolaa
- 2 tl sokeria
- 1 rkl voita tai rypsiöljyä
- (muutama kirsikkatomaatti)
- 1,5 dl (75 g) juustoraastetta (esim. kermajuustoa, mozzarellaraastetta)
- 3 munaa
- 2 dl kevytkermaa
- 1 dl maitoa
- 1 tl kuivattua kirveliä
- ripaus suolaa
- mustapippuria myllystä
Valmistusohje
Valmista pohja: Mittaa kulhoon kuivat aineet, sekoita ainekset. Nypi sekaan voi tai margariini kunnes seoksesta tulee murumaista. Lisää vesi. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.
Taputtele taikina jauhotetulla kädellä heti sen valmistuttua (jolloin taikina on pehmeää ja helppo levittä) voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin.
Kuori parsat ja leikkaa tyviosasta puinen osa pois. Keitä parsat laakeassa kattilassa suolalla, sokerilla ja rasvalla maustetussa vedessä. Valuta. Puolita tomaatit.
Asettele parsat pohjalle. Ripota juustoraaste päälle
Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää nesteet. Mausta. Kaada seos tasaisesti täytteen päälle
Asettele tomaatinpuolikkaat leikkauspinta ylöspäin pohjalle.
Paista 200 asteessa 25–35 min uunin alimmalla paistotasolla.
Vinkit:
Käytä piirakkaan parsan tilalla nuoria maitohorsman versoja. Esikeitä myös ne. Myös muut kasvikset sopivat piirakan täytteeksi.
Keraamisessa vuoassa piirakka paistuu hitaammin kuin metallisissa pinnoitetuissa vuoissa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa