Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Pasteijat portviinilampaalla

DSC00053
Julkaistu 14.12.2017 15:12

MTV LIFESTYLE

Pipsa Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Väntsin pasteijaresepti on mukavaa vaihtelua perinteisille pasteijoille.

Ainekset

  • 4 dl ylikypsää lammasta
  • 2 dl rusinoita ja karpaloita
  • 1 dl portviiniä
  • 1 dl hapankaalia
  • dukkah-mausteseosta

Pasteijataikina

  • 2 1⁄2 dl täysmaitoa
  • 1 pala tuorehiivaa (tai 3 rkl kuivahiivaa)
  • 2 tl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 125 g voita, huoneenlämpöisenä
  • 2 keltuaista
  • n. 5 dl vehnäjauhoja + lisää leipomiseen

Viimeistelyyn

  • 1 keltuainen
  • 2 rkl sulaa voita
  • unikonsiemeniä tai seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Tee ensin taikina. Lämmitä maito ja kaada kulhoon. Murusta hiiva maidon joukkoon, lisää sokeri sekä suola ja sekoita. Jätä keittiön pöydälle vartiksi muhimaan.

Vaahdota voi kulhossa, lisää keltuaiset yksi kerrallaan ja vatkaa sileäksi. Lisää hiivamaitoseos ja sekoita sileäksi, lisää jauhot vähän kerrallaan, kunnes saat kimmoisan taikinan, joka irtoaa kulhon reunoista. Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa 10 minuuttia. Laita liinalla peitettynä lämpimään paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Tee täyte. Laita kuivat hedelmät ja portviini kasariin ja kiehauta. Laske lämpöä ja anna keittyä hiljaa noin 5 minuuttia, kunnes hedelmät pehmenevät ja pullistuvat. Yhdistä portviinissä keitetyt hedelmät liemineen, revitty lammas sekä hapankaali. Mausta dukkah:lla.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle. Kauli taikinapallosta itseesi päin noin 15 cm x 30 cm kokoinen ja 0,5 cm paksu taikinalevy.

Lusikoi levylle täytettä riviin niin, että täytenokareet ovat 5 cm:n päässä toisistaan. Käännä taikinalevyn lähinnä oleva reuna täytteiden päälle kanneksi, painele ilmakuplat pois ja leikkaa piiraat irti taikinasta lasilla. Sulje saumat haarukalla tai käärimällä koristeellisesti. Voitele valmiit piiraat keltuaisen ja sulan voin seoksella, pistele kanteen haarukalla muutamia ilmareikiä ja koristele haluamallasi tavalla. Paista uunissa 200 asteessa kullanruskeiksi, noin 15 minuuttia.

Tuoreimmat aiheesta

Samassa liemessä