1.4.2014. MasterChef-voittaja Kira Åkerström-Kekkonen laittaa ruokaa ja leipoo Huomenta Suomen Makuja-osiossa 1.–3.4.2014. Tiistaina luvassa on tillitortillat ja polentamuikut.
Tillitortillat ja polentamuikut (n.10 tortillaa)
Pikkelöity punasipuli
- 2 dl valkoviinietikkaa
- 4 rkl ruokosokeria
- 1 tl suolaa
- 0,5 dl vettä
- 1 iso punasipuli ohuelti suikaloituna
Varhaiskaali
- 300 g ohueksi suikaloitua varhaiskaalia
- sitruunan mehua
- ripaus sokeria
- ripaus suolaa
- hienonnettua tuoretta tilliä
Kapris-tillimajoneesi
- 2,5 dl rypälesiemenöljyä (tai rypsiöljyä)
- 1 iso puntti tilliä
- 2 keltuaista
- 1 rkl Dijon sinappia
- 1 tl valkoviinietikkaa
- ripaus sokeria
- ripaus suolaa
- 2 rkl ranskankermaa
- 3 rkl valutettuja, huuhdeltu- ja ja hienonnettuja kapris marjoja
- (sitruunan mehua)
Tillitortillat
- 4,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl suolaa
- 1,5 dl kuumaa vettä
- 1 rkl kuivattua tilliä
- 50 g huoneenlämpöistä voita
Polentamuikut
- n. 2-3 perattua muikkua per tortilla
- 2 dl ruisjauhoa
- 1 kananmuna
- 2 dl polentaa suolaa pippuria
- voita paistamiseen
Valmistusohje
Pikkelöity punasipuli:
Kiehauta liemen ainekset ja kaada lämmin liemi sipulisuikaleiden päälle. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Sipulit ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Varhaiskaali:
Sekoita kaikki ainekset ja tarkista maku. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia.
Kapris-tillimajoneesi:
Aja tilli öljyn kanssa tehosekoittimessa tasaiseksi ja kirkkaan vihreäksi (n. 10 min, pidä välillä taukoa ettei kone ylikuumene). Siivilöi öljy. Laita laita kaikki ainekset kulhoon paitsi öljy ja ranskankerma. Vatkaa aineksia hetken ja ryhdy lisäämään öljyä pieninä määrinä voimakkaasti vatkaten. Loppua kohden voit kaataa öljyä reippaammin. Kastike tulee olemaan suht paksua. Sekoita joukkoon kaprikset ja mausta ranskankermalla ja tarvittaessa sitruunan mehulla.
Tillitortillat:
Sekoita vehnäjauho, leivinjauho ja suola kulhossa. Kuumenna vesi ja sekoita joukkoon tilli. Nypi voi vehnäjauhojen joukkoon ja kaada päälle vesi. Vaivaa taikinaa noin 3 minuuttia kunnes se on elastista ja pehmeää (lisää tarpeen mukaan jauhoja) ja anna levätä liinan alla noin 15 minuuttia. Pyöritä taikinasta pieniä (n. 25 g) palloja ja kaulitse letuiksi. Paista lettuja kuivalla kuumalla pannulla molemmin puolin noin 30 sekuntia kunnes letut ovat saaneet hieman väriä.
Polentamuikut:
Ota esille kolme lautasta joille laitat ruisjauhot, kevyesti vatkatun kananmunan ja kolmanteen polentan. Pyörittele muikut suolalla ja pippurilla maustetuissa ruisjauhoissa, pyörittele kala tämän jälkeen kanan- munassa ja viimeiseksi polentassa. Paista muikut runsaassa voissa paistinpannulla, kunnes ne ovat kullanruskeita. Valuta talouspaperin päällä.
Tarjoile tortillat sipulin, kaalin, majoneesin ja muikkujen kera.
Resepti on kirjasta Auringon maku (readme.fi, 2014)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"