Sahramipulla
Sahramipulla on erottamaton osa ruotsalaista Lucian päivää ja joulunviettoa. Valmista kerralla reilu annos ja muotoile toinen puoli taikinasta pikkupulliksi ja toinen pitkoiksi tai kransseiksi. Järkevä leipuri pakastaa puolet pullista jouluksi!
- Ruokavalio: Kasvisruoka
30 pikkupullaa tai 4 pitkoa
- 5 dl maitoa
- 75 g hiivaa
- 300 g voita sulatettuna
- 250 g sokeria
- 1,1 kg vehnäjauhoja
- 200 g rusinoita
- 2 rkl konjakkia
- 3/4 g sahramia (1½ pkt)
- ½ rkl suolaa
- 1 vaniljatanko
- 1 muna (voiteluun)
Valmistusohje
1. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet maitoon. Lämmitä maito, voi, sahrami ja vaniljatanko kädenlämpöiseksi (37 astetta)
ja poista vaniljatanko. Murenna hiiva nesteeseen ja lisää sokeri ja konjakki. Sekoita suola ja jauhot ja lisää nesteen joukkoon. Sekoita taikinaksi ja lisää lopuksi rusinat.
2. Nostot taikinaa noin 40 minuuttia, kunnes se on kooltaan kaksinkertainen. Kumoa alustalle ja leivo pikkupulliksi. Anna pullien kohota pellin päällä kaksinkertaiseksi.
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele pullat vatkatulla munalla ja paista uunissa 10 minuuttia tai kunnes pullat ovat kullanruskeita.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa