Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Persialaisia pikkelssejä

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Ilman pikkelssiä ei synny persialaista ateriaa. Aikoinaan viinietikkaan säilöttiin lähes kaikkea, raaoista saksanpähkinöistä meloninkuoriin. Pikkelssiä valmistetaan niin hedelmistä, marjoista, pähkinöistä kuin hedelmistäkin.

Ainekset

  • 1 annokseen jokaista pikkelssiä

Munakoisopikkelssi

  • 2 munakoisoa
  • 1 l omenasiideriviinietikkaa
  • 2 rkl suolaa
  • tuoreita valkosipulinkynsiä

Valkosipulipikkelssi

  • 1 kg valkosipulia
  • 1 l valkoviinietikkaa
  • 2 rkl suolaa

Viinirypälepikkelssi

  • viinirypäleitä
  • 1 l omenasiideriviinietikkaa
  • 1 rkl suolaa

Valmistusohje

1. Munakoisopikkelssi (valmista 2 viikon kuluttua): Huuhdo munakoisot, leikkaa pois kannat ja kuutioi 1 cm kokoisiksi kuutioiksi. Älä poista kuorta. Laita kuutiot isoon kattilaan. Kaada päälle viinietikka, lisää suola ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä 3 minuuttia. Anna munakoison jäähtyä liemessä. Säilö kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä viileässä.

2. Valkosipulipikkelssi (valmista 3 kuukauden kuluttua): Jaa valkosipulit kynsiksi ja laita kynnet pieniin lasipurkkeihin. Kaada purkkeihin suolaa ja viinietikkaa niin että valkosipulit peittyvät. Laita päälle tiiviit kannet ja säilytä pimeässä ja viileässä. Pikkelssi on valmista 3 kuukauden kuluttua. Mitä pidemmän aikaa pikkelssiä säilötään, sitä miedommaksi maku muuttuu.

3. Viinirypälepikkelssi (valmista 6 viikon kuluttua): Huuhdo viinirypäleet ja valuta. Kuumenna viinietikka ja suola kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia. Laita viinirypäleet isoon lasipurkkiin. Anna liemen jäähtyä ja kaada se viinirypäleiden päälle. Säilytä viileässä.

Tuoreimmat aiheesta

Säilöntä