Retkisämpylät, juustoa ja retiisejä
Itse leivotut sämpylät ovat helppoa ja hyvää retkievästä. Tällä ohjeella säästyt sämpylöiden pyörittelyn vaivalta: leikkelet vain taikinanpaloja pellille. Retkelle tai vaikka työhön evääksi täytät sämpylät juustolla ja retiiseillä.
- Ruokavalio: Kevyt, Kananmunaton, Kasvisruoka
12-16 sämpylää
- 3 dl maitoa
- 50 g hiivaa (1 paketti)
- 1 tl suolaa
- 2 tl öljyä
- 1 dl kauraryynejä
- 5-6 dl vehnäjauhoa
Väliin
- voita tai leipämargariinia
- 1 nippu retiisejä
- 2 dl juustoraastetta
- vesikrassia
Valmistusohje
1. Taikina: lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut. Lisää suola, öljy ja kaurahiutaleet sekä 5 dl jauhoja. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsin, kunnes taikina on sileää. Kohota taikina peitettynä 20 minuuttia lähes kaksinkertaiseksi.
2. Ota taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sitä muutamin tehokkain työnnöin. Taputtele tai kauli taikina litteäksi, kääri sitten pitkulaiseksi rullaksi. Leikkaa taikinapitkula 12-16 palaksi ja laita ne leivinpaperilla peitetylle pellille. Nostata jälleen peitettynä 20-30 minuuttia.
3. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Kun taikina kimpoaa heti takaisin painaessasi sitä sormella, se on valmista paistettavaksi. Työnnä pyörykkäpelti uuniin, laske lämpö 200 asteeseen ja paista noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita. Jos haluat sämpylöistä pehmeäkuorisia, peitä ne leivinliinalla otettuasi ne uunista jäähtymään.
4. Evääksi: puolita sämpylät ja sipaise pinnoille voita tai leipämargariinia, ripottele päälle juustoraastetta, ohuita retiisiviipaleita ja silputtua krassia. Paina puolikkaat yhteen ja pakkaa kannelliseen rasiaan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa