Ryynisämpylät

Tähän taikinaan voit käyttää miltei mitä tahansa ryynejä, hiutaleita ja siemeniä, joita sattuu kotona olemaan: kauraryynejä, auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, vehnäleseitä, ruisrouhetta... Sekoittele mielellään.

20 sämpylää

  • 50 g hiivaa
  • 5 dl vettä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl suolaa
  • 4 dl ryyniseosta
  • n. 11 dl vehnäjauhoa

Valmistusohje

1. Liuota hiiva 37-asteiseen veteen. sekoita nesteeseen kaikki muut ainekset, lopuksi niin paljon vehnäjauhoa, että taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Säästä vähän ryyniseosta. Vaivaa, peitä, nostata 40 minuuttia.

2. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä. Pyörittele kaksi pitkää säiettä ja leikkaa kumpikin 10 palaksi. Paina toinen leikkauspinta ryyniseokseen ja nosta sämpylät leivinpaperille pellille. Anna nousta 2+-30 minuuttia liinan alla.

3. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista sämpylöitä unin keskitasolla 10-12 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.