Salmiakkista: Emmin Salmiakkiaarre
Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa Emmi valmisti salmiakki-haasteessa herkullisen salmiakkiaarteen.
Pohja
- 5 munaa
- 2dl sokeria
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5dl perunajauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1tl vaniljaa
- Mustaa elintarvikeväriä
Täyte
- 5 liivatelehteä
- 3dl kuohukermaa
- 0,5 sokeria
- 300g tuorejuustoa
- 2dl turkkilaista jogurttia
- 1 sitruuna
Salmiakkikastike
- 2 dl Apteekin Salmiakki mixeriä
- 1/2 dl siirappia
- 1 1/2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
Marengit
- 2 munanvalkuainen
- 1 dl siro sokeria
- 1tl salmiakkirouhetta
- mustaa elintarvikeväriä
Kakun päälle tuleva kerma
- 2dl kuohukermaa + 1rkl vaniljakremejauhetta
Valmistusohje
Pohja:
Valmista sokerikakkupohja. Riko munat lasiin. Mittaa toiseen lasiin yhtä paljon sokeria. Kaada sokeri kulhoon. Mittaa jauhoja yhtä paljon lasiin. Kaada munat sokerin sekaan ja vaahdota. Värjää taikina ennen kuin vaahto on valmista. Kääntele loput kuivat aineet varovasti vaahdon sekaan. Kaada taikina n.20cm halkasijaltaan olevaan vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 min.
Täyte:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri, tuorejuusto ja jogurtti. Sekoita vielä hetki. Pese ja kuivaa sitruuna huolellisesti. Raasta sen keltainen kuori ohuelti hienolla terällä. Purista sitruunasta mehu kattilaan. Laita kuori ja mehu kattilaan, kuumenna. Puristele liivatelehdistä pois ylimääräinen vesi. Liota sitruunamehuun. Anna jäähtyä hetken ja kaada sitten ohuena nauhana koko ajan sekoittaen tuorejuustoseokseen.
Salmiakkikastike:
Mittaa aineet kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen muutaman minuutin ajan, kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä.
Marengit
Vaahdota valkuainen ja lisää sokeri joukkoon vähitellen. Vatkaa vaahtoa niin että se on kova ja kiiltävä. Vatkaa loppuvaiheessa joukkoon salmiakkijauhe. Laita marenki pursotinpussiin, johon on sivelty mustalla elintarvikevärillä raidat, ja pursota leivinpaperilla vuoratulle pellille marenkeja. Nosta 100-asteiseen uuniin tunniksi. Kännä lämpö pois ja anna marenkien kuivua jälkilämmössä vielä hetki.
Koristelu:
Leikkaa kakkupohja kahtia. Kostuta pohjia sitruunamehulla. Kaada sen jälkeen täyte pohjan päälle. Lisää sekaan osa salmiakkikastikkeesta. Nosta toinen pohja kakun päälle. Jäähdytä. Pursota kakun päälle kuohukermaa ja levitä sekaan raidoiksi salmiakkikastiketta. Koristele lopuksi kakku marengeilla, sekä lopulla salmiakkikastikkeella.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Mokkapalamutakakku
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti