Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Sorsaa kermakastikkeessa

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Sorsastuskauden kunniaksi maukasta sorsaa.

Ainekset

  • 2 sorsaa
  • voita
  • 2 salottisipulia
  • 1 porkkana
  • pieni pala selleriä
  • 2 rkl tomaattipyreetä

Kastikeaineet

  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 3 rkl voita
  • 20 g sinihomejuustoa
  • 2 rkl mustaherukkahyytelöä
  • 2 cl konjakkia
  • 2 dl kermaa
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa

Valmistusohje

Nypi sorsien nahasta kaikki mahdolliset sulkien tyvet. Huuhdo lintujen sisus kylmällä vedellä ja kuivaa ne hyvin paperilla. Paahda sorsat pannussa tai padassa vähässä voissa kauniin ruskeiksi. Mausta pippurilla ja suolalla.

Työnnä paistomittari rintafileen paksuimpaan kohtaan ja kypsennä sorsia 140-asteisessa uunissa, kunnes niiden sisälämpötila on 60 astetta. Peitä sorsat folioon ja anna niiden vetäytyä noin 30 minuuttia.

Irrota sorsista rintafileet ja jalkapaistit ja kääri lihat takaisin folioon. Murskaa sorsien luut pieneksi isolla veitsellä tai lintusaksilla. Kuori juurekset ja paloittele ne 2 sentin kuutioiksi.

Pane pataan juurekset, tomaattipyree ja paloitellut luut ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Siirrä juurekset ja luut kattilaan ja lisää vettä niin, että ainesten pinta peittyy. Älä kaada padassa olevaa rasvaa liemeen, sillä sorsan rasva, varsinkin villisorsan, on monesti härskiä ja se pilaa kastikkeen.

Anna liemen kiehua hiljalleen noin 1 1/2 tuntia. Sulata voi kattilassa ja sekoita voisulaan vehnäjauhot. Siivilöi joukkoon juuresliemi sekoittaen ja anna kiehua hetki kunnes kastike sakenee ja jauhot kypsyvät. Lisää juusto, hyytelö, konjakki ja kerma ja keitä vielä hetken aikaa. Mausta kastike pippurilla ja suolalla.

Leikkaa rintalihat ohuiksi viipaleiksi, pane jalkapaistit sellaisinaan lautasille ja lisää kastiketta päälle. Lisäkkeiksi sorsalle sopivat hyvin haudutetut/paistetut pekonipavut ja voissa paistetut puikulaperunat.

Tuoreimmat aiheesta

Riista