Tapenadella kuorrutettu lampaanviulu
Samassa liemessä -ohjelman reseptillä loihdittu komea lampaanviulu kruunaa juhlapöydän. Se kannattaa valmistaa hyvissä ajoin etukäteen, jolloin juhlapäivälle jää enää viulun kuorruttaminen tapenadella eli oliivitahnalla. Nopea lämmitys uunissa ja avot, juhlat voi alkaa!
8:lle
- 1 lampaanviulu
- 10 valkosipulinkynttä
- rosmariinin oksia
- 3 rkl hienoa merisuolaa
- 1 rkl fenkolin siemeniä
- mustapippuria
- 2 sitruunaa
- 5 dl lihalientä
- 5 dl valkoviiniä
- 1 prk (n. 150 g) tapenadea eli oliivitahnaa
Koristeluun
- rosmariinin oksia
Valmistusohje
Ota lampaanviulu huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista. Poista sen pinnalta kalvot ja veistä halutessasi pois osa rasvasta.
Lämmitä uunin grillivastukset 200 asteeseen.
Kuori valkosipulinkynnet ja puolita ne pituussuunnassa. Pistele lampaaseen terävällä veitsellä noin 4 cm syviä reikiä ja työnnä valkosipulin kynnet koloihin. Hienonna muutama oksa rosmariinia. Hiero lampaanviulun pinta suolalla, sitten fenkolinsiemenillä ja rosmariinilla ja mausta vielä kauttaaltaan mustapippurilla.
Nosta lammas korkeareunaiseen uunivuokaan. Puolita sitruunat ja aseta ne vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Kaada vuokaan lihaliemi ja valkoviini. Nosta lammas uuniin ja paahda 15 minuuttia tai kunnes pinta ruskistuu kauniisti. Ota lampaanviulu uunista ja peitä vuoka foliolla. Laske uunin lämpötila 120 asteeseen ja käännä grillivastukset pois. Nosta lampaanviulu takaisin uuniin ja paahda vähintään 6 tuntia tai jopa yön yli.
Nosta lammas ja sitruunat varovasti vuoasta. Kaada vuoan pohjalla oleva liemi talteen ja jäähdytä. Kuori jäähdytetystä liemestä rasva pois. Säästä liemi lampaan tarjoiluun.
Juuri ennen tarjoilua lämmitä uuni 180 asteeseen. Laita lammas uunivuokaan ja hunnuta sen pinta tapenadella. Asettele sitruunat vuokaan, nosta vuoka uuniin ja paahda, kunnes lammas on lämmennyt ja tapenade hieman rapeutunut.
Koristele vuoka tuoreella rosmariinilla ja tarjoa lammas lämmitetyn liemen kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku