Tom yam goong
Thaimaalaisen aterian aloittaa usein pieni kupillinen keittoa. Tämä katkarapukeitto on yksi suosituimmista. Se valmistetaan perinteiseen tapaan kypsentämättömistä katkaravuista ja thaimaalaisista pienistä sienistä.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Gluteeniton, Laktoositon
4 annosta
- 500 g kypsentämättömiä katkarapuja
- 1½ litraa vettä
- ½ tl suolaa
- 1 nippu tuoretta korianteria juurineen
- ½ tl kokonaisia mustapippureita
- 300 g pieniä herkkusieniä
- 3 kaffirlimetinlehteä
- 2 sitruunaruohon vartta
- 5 cm tuoretta galanjuurta
- 2 tuoretta chilipalkoa
- 4 rkl limettimehua
- 4 rkl kalakastiketta
Valmistusohje
1. Kuori katkaravut. Pane päät ja kuoret isoon kattilaan. Lisää vesi ja suola ja kiehauta. Huuhtele korianteri huolellisesti. Leikkaa juuriosat irti ja paloittele ne. Hienonna juuret ja pippurit huhmareessa. Lisää seos katkarapujen kuorten kanssa samaan kattilaan ja anna kiehua vielä viisi minuuttia. Siivilöi liemi ja kaada takaisin kattilaan.
2. Harjaa ja puhdista herkkusienet. Halkaise suurimmat. Huuhtele limetinlehdet ja leikkaa ne neljään osaan. Kuori ja leikkaa sitruunaruohon varret 3 cm paloiksi. Murskaa palat veitsen lappeella. Kuori galangajuuri ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Poista chileistä siemenet, huuhtele ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Mittaa limettimehu ja kalakastike pieneen kulhoon ja sekoita joukkoon chilit.
3. Lisää katkarapuliemeen sitruunaruoho, limetinlehdet ja galangaviipaleet ja anna kiehua kaks minuuttia keskilämmöllä. Lisää katkaravut ja sienet. Hauduta 3-5 minuuttia ilman kantta. Sekoita joukkoon chiliseos. Kaada keitto annoskulhoihin. Koristele korianterinlehdillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"