Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Uunimureke ja stroganoffkastike

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Tämän aterian kruunaajaksi nousee loistava kastike. Aivan tavallinen murekepitko saa kasvojenkohotuksen monen maun soosilla. Keitetyt perunat tai riisi eivät pilaa vaikutelmaa, vaan menevät siinä sivussa ja vievät nälän.

Neljälle

  • 500 g sikajauhelihaa
  • ½ sipuli
  • 1 pieni muna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 ½ dl korppujauhoa
  • ½ maustemittaa muskottiraastetta
  • 1 tl paprikajauhetta
  • suolaa ja valkopippuria

Stroganoffkastike

  • 2 rkl sipulisilppua
  • 100 g herkkusieniä
  • 20 g punaista paprikaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja valkopippuria
  • 4 dl vettä
  • 1 laakerinlehti
  • 1 tl provencen yrttimausteita
  • ½ tl sambal oelekia
  • 1 rkl persiljasilppua
  • 2 rkl maustekurkkusilppua
  • 2 rkl hillosipulisilppua
  • 1 tl kaprista
  • 1 dl kermaa
  • 4 cl vodkaa tai giniä

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja raasta sipuli ja valkosipuli. Sekoita jauhelihaan sipuli, muna, korppujauho, muskotti, paprikajauhe, suola ja pippuri. Muotoile mureketaikinasta pitkänomainen limppu ja nosta se voideltuun uunivuokaan.

2. Penslaa murekkeen pinta vedellä. Paista mureketta uunissa tunti. Jätä se jäähtyvään uuniin. Viipaloi vasta juuri ennen tarjoilua.

3. Kastike: Silppua sipuli, herkkusienet, paprika ja persilja ja kuullota silppuja öljyssä. Purista niiden joukkoon valkosipulinkynsi. Mausta tomaattipyreellä, paprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Lisää vettä, laakerinlehti, provencen yrtit, sambal ja persilja. Keitä hiljaa miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Silppua maustekurkku ja hillosipulit. Sekoita kastikkeeseen yhdessä kapristen, kerman ja vodkan tai ginin kanssa. Keitä kastiketta kokoon halutun paksuiseksi. Tarjoile murekkeen kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Lihamureke