Auttaako kahvi todella laihtumaan? Näin vastaa tiede: "Kahvinjuonnin ja laihtumisen välillä on yhteys"

1:01img
Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Videolla paljastetaan totuus yleisistä kahvimyyteistä.
Julkaistu 19.04.2020 07:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kahvi voi nopeuttaa aineenvaihduntaa ja antaa treeneihin energiaa, mutta ihmelääke laihtumiseen juoma ei ole. Liiallisella kahvinjuonnilla voi nimittäin olla myös painon pudotusta haittaavia seurauksia.

Käytännössä kaloriton kahvi sopii hyvin laihduttajan ruokavalioon – ainakin jos sen nauttii ilman sokeria ja kermaa. Mutta vaikka aamuisesta sumpista ei tarvitse kilojen kertymisen pelossa luopua, ei sen varaan kannata myöskään laihdutusoperaatiotaan laskea.

Tutkimuksissa kun on saatu ristiriitaisia tuloksia siitä, millainen vaikutus kahvilla on painonhallintaan. 

– Alustava tutkimustieto vihjaa, että kahvinjuonnin ja laihtumisen välillä on yhteys, mutta en suosittelisi lisäämään sen perusteella kahvin tai kofeiinin saantia tai aloittamaan kofeiiniharrastusta, jos sinulla ei sellaista jo ole, yhdysvaltalainen rekisteröity ravitsemusterapeutti Amy Gorin sanoo Women’s Healthille.

Kofeiini kiihdyttää aineenvaihduntaa

Vuonna 2019 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että kofeiini saattaa stimuloida kehon ruskeaa rasvaa. Ruskea rasva aktivoituu kylmässä ja alkaa polttamaan glukoosia ja rasvoja tuottaakseen lämpöenergiaa. Aktiivinen ruskea rasva siis lisää ihmisen energiankulutusta.

Harvardin yliopiston tutkijat puolestaan havaitsivat hiljattain julkaistussa tutkimuksessaan, että neljä kupillista kahvia päivässä on yhteydessä 4 prosenttia pienentyneeseen kehonrasvaan. Tutkijat epäilevät yhteyden johtuvan kahvin aineenvaihduntaa kiihdyttävästä vaikutuksesta.

Lue myös: Miksi kahvin juominen aiheuttaa kakkahädän? Mahdollinen syy selvisi – eikä se liity kofeiiniin

Kahvinjuonnista voi olla apua myös laihdutettujen kilojen pitämisessä poissa, totesivat saksalaistutkijat vuonna 2015. Keskimäärin kaksi kuppia päivässä juovat onnistuivat tutkimuksessa parhaiten painonpudotuksessa ja saavutetussa painossa pysymisessä.

Tutkimuksissa on saatu myös vihiä siitä, että kahvi voi vähentää ruokahalua, parantaa suorituskykyä ja hidastaa hiilihydraattien imeytymistä.

Kofeiini voi lisätä makeanhimoa ja heikentää unta

Toisaalta kaikki tutkimukset eivät puhu kahvin laihduttavien vaikutusten puolesta.

Vuonna 2017 yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että kofeiini heikentää ihmisten kykyä maistaa makeaa. Ironisesti tämä lisää makeanhimoa. Kasvaneen sokerinnälän tyydyttäminen makeisilla puolestaan ei edistä painonhallintaa tai laihtumispyrkimyksiä.

Erityisesti iltapäivällä ja illalla nautittu kahvi voi lisäksi häiritä nukahtamista. Vuonna 2013 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että kofeiini vaikuttaa unensaantiin jo silloin, kun piristettä on nautittu kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Vähäinen uni vaikuttaa merkittävästi nälän tunnetta ja ruokahalua sääteleviin hormoneihin, lisää stressiä sekä heikentää kykyä tehdä hyviä valintoja. Huonot yöunet onkin yhdistetty tutkimuksissa toistuvasti painonnousuun.

Lue myös: Syötkö heikotukseen karkkia? Asiantuntija varoittaa katalasta kierteestä – puutu mieluummin ydinongelmaan 

Kahvin juonnilla lukuisia terveysvaikutuksia

Mitä ristiriitaisista tutkimustuloksista sitten pitäisi ajatella? Ravitsemusterapeutti Gorin sanoo, että käytännössä kahvista pitävän ihmisen ei ole mitään syytä lopettaa kohtuullista kahvin juomista. Mutta jos kahvi ei maistu tai se aiheuttaa unettomuutta tai vatsaoireita, ei tavan aloittamista ole syytä aloittaa laihtumista tehostaakseen. 

Kahvinystäviä saattaa piristää kofeiinin lisäksi tieto siitä, että päivittäin kahvia nauttivilla on tutkimuksissa havaittu olevan pienempi riski sairastua dementiaan, Parkinsonin tautiin, kakkostyypin diabetekseen ja maksakirroosiin.

Lue myös: 6 terveellisintä aamupala-aineista – antavat energiaa ja ehkäisevät napostelua

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Women's Health, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta