Missä kulkee juoksunopeuden raja?

Vielä neljäkymmentä vuotta sitten miesten sadan metrin juoksun haamurajana pidettiin kymmentä sekuntia, mutta tänä päivänä se on jo paperia. Etusuoran ME-lukemat ovat nyt 9.69. Mutta kuinka paljon sitä voidaan vielä parantaa? Missä menevät ihmisen suorituskyvyn lopulliset rajat?

Tutkijat ovat laskeneet, että huippukunnossa oleva sprintteri pystyisi täydellisissä olosuhteissa juoksemaan 100 metriä jopa alle 9,50. Myös pikajuoksuvalmentaja Atte Pettinen allekirjoittaa väitteen.

- Silloin kun Maurice Greene alitti 9,80 vuonna 1999, pidettiin sitä todella huikeana suorituksena. Nykyään mennään jo lähelle 9,60 ilman optimaalisia olosuhteita. 9,50 alittaminen on aivan varmasti mahdollista, Pettinen uskoo.

Kun Jamaikan Usain Bolt juoksi Pekingissä uuden maailmanennätyksen 9,69, niin tuulimittari oli nollissa. Lisäksi Bolt menetti loppumetrien tuulettelussa muutaman sadasosasekunnin. Yksi 196-senttisen Boltin huippuominaisuuksista on askelpituus.

- Boltilla askelpituus on noin 2,43 metriä, kun taas maanmiehellä Asafa Powellilla jokainen askel on 20 senttiä lyhyempi.

Mietitäänpä Boltin ME-vauhtiin vaikuttavia tekijöitä. Juoksun loppuvaiheen tuuletukset veivät loppuajasta pois noin 5 sadasosasekuntia. Lisätään vauhtiin myötätuulta sallitut 2,0 metriä sekunnissa, joka nopeuttaisi juoksua jopa 15 sadasosaa. Näin oltaisiin jo alle 9,50-vauhdissa. Jos vielä siirrettäisiin juoksu noin 2 500 metrin korkeuteen, niin asiantuntijoiden mukaan hyöty olisi noin 10 sadasosaa.

Ainakin teoriassa maailmassa on siis jo mies, joka pystyy juoksemaan optimiolosuhteissa alle 9,50. Asiaan voidaan palata uudestaan vaikka kolmenkymmenen vuoden kuluttua.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat