SDP:n Lindtman: "Laitaoikeiston mörköooppera – jokainen PS:lle annettu ääni tekee Euroopasta vaarallisemman"

"Hallituksella on Orban-ongelma", väitti SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.

Eduskuntapuolueiden johtajat kohtasivat torstaina Ylen EU-vaalitentissä viimeisen kerran suorassa lähetyksessä ennen EU-vaaleja.

Puoluejohtajien äänenpainot nousivat jo alussa, kun keskusteluun nousi EU:n yhteisvelka Ukrainan tukemiseksi.

Ranska ja Viro ovat ehdottaneet 100 miljardin euron rahastoa, josta tuettaisiin EU-maiden omaa puolustusta ja Ukrainan aseistamista.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan yhteisvelka on väärä vastaus Ukrainan avustamiseen.

Vasemmistoliiton Li Andersson sanoi suhtautuvansa puolestaan avoimesti yhteisvelkaan.

–  Yksi vaihtoehto voisi olla se, että jäsenmaat rahoittaisivat rahastoja suhteessa oman bruttokansantuotteen kokoon, hän sanoi.

Annika Saarikon (kesk.) mukaan koko eduskunta on sitoutunut siihen, ettei Suomi tue EU:n ratkaisuja, jotka perustuvat yhteiseen velkaan.

–  Se on hienoa, että kokoomus ja perussuomalaiset sanovat selkeän ein yhteisvelalle, tätähän me emme kuulleet eduskunnan suuren valiokunnan käsittelyssä, Saarikko sanoi.

Purran mukaan asia on sanottu monta kertaa.

Lindtman: Unkarin EU-puheenjohtajuus estettävä

Keskusteluun nousi myös EU:n kiveksi kengässä noussut Unkari.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan Suomen pitäisi olla aloitteellinen siinä, että Unkarista ei tulisi EU:n puheenjohtajamaata heinäkuussa.

Unkari on säännöllisesti astunut vastahankaan muun muassa Ukrainan tukemista koskevissa päätöksissä.

– (Suomen) hallituksella on Orban-ongelma, jota he eivät pysty ratkaisemaan, Lindtman sanoi viitaten Unkarin Viktor Orbaniin.

Kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa tentissä sijaistanut Antti Häkkänen (kok.) kuvasi Lindtmanin lausuntoa käsittämättömäksi. Hän sanoi, että Unkaria ovat esimerkiksi EU:n kokouksissa aina painostaneet kaikki ministerit.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan Unkarin puheenjohtajuuden peruminen ei ole enää tässä vaiheessa yksinkertaista.

Perussuomalaisten Purran mukaan Unkarin toiminta on ikävää, mutta tähän mennessä Unkarin aiheuttamista ongelmatilanteista on esimerkiksi huippukokouksissa selvitty.

Eurovaaliehdokkaat yllätettiin ranskan kielitestillä 3:06
Kuinka eurovaaliehdokkaat pärjäsivät Haluatko mepiksi -tietovisassa?

"Laitaoikeiston mörköooppera"

Unkari nousi esille myös keskustelussa laitaoikeistosta. Orbanin puolue Fidesz saattaa vaalien jälkeen liittyä konservatiivien ECR-ryhmään, johon myös perussuomalaiset kuuluu.

Puoluejohtajista Anna-Maja Henriksson (r.), Li Andersson (vas.), Antti Lindtman (sd.), Annika Saarikko (kesk.) ja Sofia Virta (vihr.) eivät olisi valmiita yhteistyöhön ECR:n kanssa.

Sunnuntain EU-vaalien jälkeen EU-komissiolle aletaan rakentaa viisivuotista ohjelmaa. Lindtmanin mukaan siinä pöydässä laitaoikeiston "mörköooppera" ei pääse vaikuttamaan.

– Jos näin pääsee tapahtumaan, meillä on edessä ei turvallisempi, vaan vaarallisempi Eurooppa. Elämme vaarallisinta aikaa vuosikymmeniin. On tärkeää, että ne voimat, jotka rakentavat Eurooppaa ja tekevät siitä turvallisemman, yhdistävät voimansa.

Lindtman otti hampaisiinsa perussuomalaiset. Hänen mukaansa Viktor Orbanin ääni tulee vahvistumaan sitä enemmän, mitä enemmän perussuomalaiset saavat ääniä. Se johtuu siitä, että puolue on tulossa samaan ryhmään perussuomalaisten kanssa EU-parlamentissa.

– Jokainen perussuomalaisille annettu ääni tekee Euroopasta vaarallisemman.

Purra vastasi perussuomalaisten tekevän yhteistyötä asiakysymysten pohjalta. Hän sanoi kuitenkin puolueen vastustavan sitä, että Fidesz tulee mukaan ryhmään.

– Mutta kuten EU:ssa yleensä, valta on Italian, Ranskan ja Saksan kaltaisilla mailla.

Lue myös:

    Uusimmat