Työpäivän tauottaminen seisomisella ei olekaan "riittävä menetelmä" – tutkimus selvitti, mikä toimii parhaiten

Mikkeliläistutkimuksessa selvisi, mikä herättää uinahtaneet lihakset kesken työpäivän.

Mikkeliläistutkimuksen mukaan kävely ja kyykky ovat parhaat tavat tauottaa istumista. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun tutkimuksessa vertailtiin erilaisten taukojen vaikutusta.

Tutkimuksessa verattiin istumista esimerkiksi kyykkäämiseen

Laboratoriotutkimukseen osallistui 12 henkilöä, minkä lisäksi käytettiin aikaisemmin Jyväskylän yliopiston toteuttamia interventiotutkimuksia, joissa oli mukana 172 osallistujaa.

Laboratoriotutkimuksessa verrattiin pitkäaikaista istumista, istuen tapahtuvaa polkemista, normaalitahtista kävelyä ja kevyitä vastusharjoitteita, johon kuuluivat kyykky, lonkan ojennus sekä varpaille nousu vuorotellen tehtynä. Taukoa istumisesta pidettiin kerran tunnissa.

Liikuntataukojen pituus oli määritelty niin että niiden energiankulutusarvo oli yhteneväinen. Seisten tauko oli puoli tuntia, polkien vartti. Kävely ja vastusharjoittelu veivät kuusi minuuttia.

"Lihasten keskimääräinen aktiivisuus nousee esimerkiksi kävellessä tai kyykätessä selkeästi korkeammalle"

Kuuden minuutin kävelytauko toi enemmän terveyshyötyä kuin puolen tunnin seisominen.

Tutkimuksen mukaan pystyasennossa tapahtuneet, aktiiviset tauot olivat tehokkaimpia.

– Lihasten keskimääräinen aktiivisuus nousee esimerkiksi kävellessä tai kyykätessä selkeästi korkeammalle kuin seisoessa tai polkiessa polkulaitetta, kertoo väitöskirjatutkija Suvi Lamberg  tiedotteessa.

– Löydös on mielenkiintoinen, sillä tämä voi viitata siihen, että esimerkiksi pelkkä pitkäaikaisen istumisen tauottaminen seisomisella ei olisi riittävä menetelmä terveyshyötyjen saavuttamiseksi, vaan pystyasennossa tapahtuvat, aktiiviset menetelmät tulisi asettaa etusijalle.

Reisilihaksilla ja niiden aktivointitavalla on mahdollisesti erilaisia yhteyksiä tärkeisiin terveysmuuttujiin, kuten paastosokeriin, HDL-kolesteroliin, vyötärönympärykseen sekä rasvaprosenttiin.

– Tuloksia voidaan hyödyntää muun muassa terveyden edistämistyössä ja elintapaohjauksen suunnittelussa, kun pyritään ennaltaehkäisemään pitkäaikaisen istumisen terveydelle aiheuttamia haitallisia vaikutuksia, Lamberg kertoo.

Artikkeli julkaistaan tammikuussa 2025 Medicine & Science in Sport & Exercise -lehdessä. Seuraavaksi tauotusmenetelmiä vertaillaan tyypin 2 diabetesta sairastavilla.

Katso myös: Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta onnistuuko se käytännössä? Testasimme viikon ajan

Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan 1:38
Testasimme kävelytaukoja töissä. Katso, miten koe vaikutti!

Lue myös:

    Uusimmat