Urheiluliitolta virallinen anteeksipyyntö tuomarivirheestä vuonna 1938

Suomen Urheiluliitto on esittänyt virallisen anteeksipyyntönsä Helsingin Olympiastadionilla 21.6.1938 järjestetyistä miesten 100 metrin juoksukilpailuista.

Suomen Urheiluliiton kilpailu- ja olosuhdevaliokunta käsitteli julkisuuteen nousseita tapahtumia yli 70 vuotta myöhemmin.

– Itse kilpailussa maaliintulojärjestys on perustunut sääntöjen mukaisesti silmähavaintoihin eikä kuvien katsominen heti maalintulon jälkeen ollut mahdollista. Nyt käytössä olleen valokuvan perusteella voidaan todeta, että maalituomarit ovat tuominneet väärin, Suomen Urheiluliitto toteaa tiedotteessaan.

Kilpailun voitti selvästi Abraham Tokazier. Toivo Häkkinen oli toinen ja kuvassa sisäradalla tuulettava Aarre Savolainen kolmas. Savolainen julistettiin voittajaksi ja juutalainen Tokazier neljänneksi.

Suomen Urheiluliitto valittaa, ettei se voi muuttaa tuloksia jälkeenpäin kansainvälisten sääntöjen vuoksi.

– Urheilijalla tai hänen edustajalla on mahdollisuus tehdä vastalause kilpailun läpiviemisessä sattuneista virheistä tai virheellisistä tuloksista heti kilpailupaikalla tuomarineuvostolle, jonka päätös on lopullinen. Myöhemmin tulosten muuttaminen ei ole mahdollista ellei kyseessä ole esimerkiksi kansainvälisten sääntöjen mukainen dopingrike tai vedonlyöntiin liittyvä vilppi. Tuomarien virheellisen toiminnan johdosta tuloksia ei sääntöjen mukaan voi muuttaa, se perustelee.

Lohdukkeeksi se tarjoaa virallista anteeksipyyntöä.

– Kaikki tulosten manipulointi ja vääristely on järkyttävää ja sotii urheilun perustavanlaatuisia arvoja vastaan. Vuoden 1938 kilpailuissa tuomarit ovat selvästi toimineet virheellisesti. Esitän tästä koko Suomen Urheiluliiton puolesta nöyrimmän anteeksipyynnön vääryyttä kärsineille ja heidän läheisilleen, Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat