Gluteeniton joululimppu valmistuu näin:
- Mittaa olut ja piimä mikron kestävään astiaan ja lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi.
- Sekoita joukkoon siirappi.
- Mittaa kulhoon: 2 dl Semper Karkeaa -jauhoseosta, kuivahiiva, psyllium, suola sekä jauhetut fenkolin- ja kuminansiemenet (jauhaminen onnistuu esim. mortellissa). Lisää seos nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan seistä pari minuuttia.
- Sekoita loput kuivat aineet (huom. jauhoa enää n. 4 dl) ja lisää kuivat aineet taikinaan kolmessa osassa. Sekoita tasaiseksi esim. sähkövatkaimella taikinakoukuilla.
- Lisää lopuksi vielä sulaneet puolukat ja sekoita.
- Voitele kaksi leipävuokaa (vetoisuus n. 1 litra). Jaa taikina vuokiin tasaisesti noin puoleen väliin vuokaa ja peitä vuoat liinalla.
- Anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa vähintään tunnin ajan.
- Lämmitä uuni 160 °C:een jos paistat kiertoilmalla tai 175 °C:een, jos paistat tasalämmöllä.
- Paista leipiä uunin alatasolla n. 55 minuuttia.
- Sekoita vesi ja siirappi. Voitele leivät huolellisesti vesi-siirappiseoksella pinnalta paistamisen puolessa välissä ja uudestaan, kun otat ne pois uunista.
- Anna leipien jäähtyä vuoissaan n. tunti. Kumoa ne sitten leivinpaperille, peitä liinalla ja anna jäähtyä loppuun.