Gumbo on sama kuin okra. Okra taas on vihannes, joka antaa tällekin padalle sen suurustetun rakenteen. Filé-gumbo on sahraminlehtimauste, joka antaa sekä makua että rakennetta. Aidon gumbopadan perustat ovat tumma suurus – en roux – ja pyhä kolminaisuus sipuli-varsiselleri-vihreä paprika.

Kuudelle-kahdeksalle

  • 250 g kuorittuja ravunpyrstöjä
  • 250 g kalafileetä
  • 500 g kuorittuja katkarapuja
  • 3 l vettä
  • 1 purkki kokonaisia tomaatteja
  • 2 rkl creole-maustetta
  • ½ dl punanviiniä
  • 1 tl mustapippuria
  • 4 valkosipulinkynttä

Roux-seos

  • 2 dl maissiöljyä
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl sipulisilppua
  • 1 ½ dl varsisellerisilppua
  • 1 dl vihreää paprikasilppua
  • 5 dl hienonnettua tuoretta okraa tai purkki säilöttyä

Koristeluun

  • ½ nippua persiljaa
  • 2 salaattisipulia
  • gumbo filé -maustetta

Valmistusohje

1. Kuori ja silppua sipulit. Puhdista ja silppua varsiselleri, paprika ja okra. Kuumenna vesi padassa. Sekoita suurus valurautapannussa. Kuumenna öljy korkealla lämmöllä, kunnes se alkaa savuta noin 4 minuutin kuluttua. Vatkaa öljyyn jauhot ja jatka vatkaamista 3-5 minuuttia, kunnes suurus on tumman suklaanruskeaa.

2. Nosta paistinpannu liedeltä ja lisää sipuli, selleri ja okra roux-sekoitukseksi. Lusikoi suurusta koko ajan vatkaten kiehuvaan veteen. Vatkaa, kunnes kaikki on sulanut veteen. Lisää viini, pippuri ja creole-mauste. Keitä 1 tunti.

3. Lisää kalafilee, tomaatit ja purista joukkoon valkosipulinkynnet. Keitä vielä 30 minuuttia. Katkaravut ja ravunpyrstöt lisätään vasta lopussa. Tarjoile gumbo annoskulhoista ja koristele persiljalla, salaattisipulilla ja ripauksella gumbo filé-mausteella. Tarjoile keitettyä riisiä lisäksi.

Tuoreimmat aiheesta

Kala-äyriäispata