Gumbo
Gumbo on sama kuin okra. Okra taas on vihannes, joka antaa tällekin padalle sen suurustetun rakenteen. Filé-gumbo on sahraminlehtimauste, joka antaa sekä makua että rakennetta. Aidon gumbopadan perustat ovat tumma suurus – en roux – ja pyhä kolminaisuus sipuli-varsiselleri-vihreä paprika.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon
Kuudelle-kahdeksalle
- 250 g kuorittuja ravunpyrstöjä
- 250 g kalafileetä
- 500 g kuorittuja katkarapuja
- 3 l vettä
- 1 purkki kokonaisia tomaatteja
- 2 rkl creole-maustetta
- ½ dl punanviiniä
- 1 tl mustapippuria
- 4 valkosipulinkynttä
Roux-seos
- 2 dl maissiöljyä
- 2 dl vehnäjauhoa
- 2 dl sipulisilppua
- 1 ½ dl varsisellerisilppua
- 1 dl vihreää paprikasilppua
- 5 dl hienonnettua tuoretta okraa tai purkki säilöttyä
Koristeluun
- ½ nippua persiljaa
- 2 salaattisipulia
- gumbo filé -maustetta
Valmistusohje
1. Kuori ja silppua sipulit. Puhdista ja silppua varsiselleri, paprika ja okra. Kuumenna vesi padassa. Sekoita suurus valurautapannussa. Kuumenna öljy korkealla lämmöllä, kunnes se alkaa savuta noin 4 minuutin kuluttua. Vatkaa öljyyn jauhot ja jatka vatkaamista 3-5 minuuttia, kunnes suurus on tumman suklaanruskeaa.
2. Nosta paistinpannu liedeltä ja lisää sipuli, selleri ja okra roux-sekoitukseksi. Lusikoi suurusta koko ajan vatkaten kiehuvaan veteen. Vatkaa, kunnes kaikki on sulanut veteen. Lisää viini, pippuri ja creole-mauste. Keitä 1 tunti.
3. Lisää kalafilee, tomaatit ja purista joukkoon valkosipulinkynnet. Keitä vielä 30 minuuttia. Katkaravut ja ravunpyrstöt lisätään vasta lopussa. Tarjoile gumbo annoskulhoista ja koristele persiljalla, salaattisipulilla ja ripauksella gumbo filé-mausteella. Tarjoile keitettyä riisiä lisäksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku