Tämä on ikivanha pohjoismainen ruokalaji, joka alunperin on valmistettu hapansilakasta, jotka paistettiin suoraan tulikuumalla rautaliedellä. Nykyään silakat valmistetaan tuoreesta kalasta, silakat suolataan juuri ennen halstrausta. Paista silakat valurautapannulla. Hiilisilakoiden kera tarjotaan tillivoita ja vastakeitettyjä kuoriperunoita. Jotkut pirskottavat mielellään hieman etikkaa silakoille.

Neljälle

  • 16 keskikokoista, tuoretta silakkaa
  • 120 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 dl hienonnettua tilliä
  • suolaa ja valkopippuria
  • muutama tippa puristettua sitruunamehua
  • ½-1 dl karkeaa suolaa

Valmistusohje

1. Valmista tillivoi. Sekoita huoneenlämpöinen voi ja tilli ja mausta suolalla, pippurilla ja sitruunalla. Laita kylmään odottamaan.

2. Perkaa silakat, mutta jätä päät ja selkäruodot paikalleen. Huuhdo fileet ja kääntele ne karkeassa suolassa.

3. Kuumenna kuiva, iso valurautapannu, laita silakat pannulle ja halstraa niitä 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Tarjoile heti.

Tuoreimmat aiheesta

Paistettu kala