Keitetty sianmakkara ja muhennetut juurekset

Sianlihamakkara, fläskkorv, on sianlihasta valmistettu raakamakkara. Se on yksi ruotsalaisista erikoisuuksista, joita tuskin sellaisenaan saa Suomesta. Kauppahalleissa ja isoissa tavarataloissa näkee meilläkin toisinaan samankaltaista makkarakiekuraa, jota joissakin perheissä harrastetaan esim. joulumakkarana. Raakojen sianmakkaroiden keitto vaatii malttia, etteivät kuoret halkea.

Neljälle

  • 500 g sianlihamakkaraa
  • 1 sipuli
  • 1 laakerinlehti
  • 5 kokonaista maustepippuria
  • 1 tl suolaa vesilitraa kohti

Muhennetut juurekset

  • 700 g perunoita
  • 1 porkkana
  • 1 palsternakka
  • 100 g voita
  • 1 ½ dl vehnäjauhoa
  • 1 l maitoa
  • suolaa ja valkopippuria
  • 2 rkl karkeasiemenistä sinappia

Tarjoiluun

  • sinappia

Valmistusohje

1. Kuori ja lohko sipuli. Huuhtele makkara ja laita se matalaan, laajaan kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä, kunnes makkara on peitossa. Lisää mausteet, suola ja sipuli. Kuumenna kiehuvaksi hitaasti, miedolla lämmöllä. Keitä makkaraa aivan hiljaa ilman kantta noin 30 minuuttia.

2. Kuori perunat, palsternakka ja porkkana. Leikkaa ne pienemmiksi paloiksi ja keitä vedessä juuri ja juuri kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Keitä maito kattilassa. Sulata voi toisessa kasarissa, sekoita joukkoon vehnäjauho ja vatkaa tasaiseksi suurukseksi. Sekoita sen joukkoon kuuma maito pikkuhiljaa, koko ajan vatkaten. Keitä seosta hiljaa vähintään 5 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja sinapilla. Kaada kuuma kastike peruna-porkkana-palsternakkaseokseen ja sekoita varovaisesti. Kuumenna, mutta älä keitä.

3. Leikkaa sianmakkara palasiksi ja tarjoile muhennoksen kanssa. Laita tarjolle myös sinappia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.