Lammasta sitruunakastikkeessa

Avgolémono on perinteinen kreikkalainen kastike, joka valmistetaan lihan keitinliemestä, munista ja sitruunamehusta. Kastike sopii lampaan- vasikan- tai broilerinlihan kumppaniksi. Tarjoa lisänä riisiä tai keitettyjä perunoita.

4 annosta

  • 600 g luutonta lampaanlihaa
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1 laakerinlehti
  • 1 sitruuna
  • 2 munaa
  • 1 dl jogurttia
  • 2 tl perunajauhoja
  • 1 pkt pinaatinlehtiä (250g)
  • suolaa ja pippuria

Valmistusohje

1. Leikkaa liha 3 cm:n kuutioiksi. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja raaputa porkkana puhtaaksi. Kiehauta isossa kattilassa 2 litraa vettä. Kun vesi kiehuu kunnolla, lisää kattilaan lihapalat. Kuumenna jälleen kiehuvaksi ja alenna sitten lämpöä.

2. Lisää kattilaan sipuli, porkkana, valkosipulinkynnet, valkopippurit, laakerinlehti ja 1½ tl suolaa. Sulje kansi ja hauduta kohtuullisella lämmöllä 1 h 15 min kunnes liha tuntuu murealta. Nosta lihapalat kattilasta reikäkauhalla. Siivilöi keitinliemi toiseen kattilaan ja keitä ilman kantta, kunnes lientä on jäljellä noin ½ litraa.

3. Keitä pinaatti pakkauksen ohjeiden mukaan. Purista sitruuna. Sekoita perunajauhot ja kaksinkertainen määrä vettä. Vatkaa sitten suurus ja munat kuohkeaksi seokseksi. Vatkaa seuraavaksi seokseen jogurtti ja puolet sitruunamehusta. Lisää lopuksi 1 dl keitinlientä kokoajan vatkaten.

4. Ota liemikattila levyltä. Kaada munaseos liemen joukkoon vähän kerrallaan kokoajan voimakkaasti sekoittaen. Anna kastikkeen hautua erittäin miedolla lämmöllä kokoajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Jos kastike kiehuu, munaseos hyytyy ja kastikkeesta tulee rakeista. Mausta suolalla, ripauksella vastajauhettua pippuria ja tarvittaessa vielä sitruunamehulla. Sekoita lihapalat ja pinaatti ja kaada päälle kastike.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.