Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Kanelipullakakku, Johannan resepti

Koko Suomi leipoo, jakso 2, Johanna
Johannan kanelipullakakku.
Julkaistu 10.03.2025 20:45

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kymmenennen kauden 2. jaksossa leivottiin fantasiakakkuja.

KARDEMUMMA-PUOLUKKA KAKKUPOHJAT

  • 430g vehnäjauhoja
  • 1 tlsuolaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 330 g (huoneenlämpöistä) suolatonta voita
  • 350 g sokeria
  • 3 kokonaista isoa munaa ja 2 valkuaista
  • 2 tl vaniljauutetta
  • 360 ml (huoneenlämpöistä) kirnupiimää
  • 150 g (jäisiä) puolukoita + 10g perunajauhoja

VUOKIEN VOITELUUN

  • 20g voita
  • 40g vehnäjauhoja

KANELIBOSTON

  • PULLATAIKINA
  • 2 dl täysmaitoa
  • 20 g hiivaa, tuore
  • 40 g sokeria
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl kardemummaa
  • 400 g vehnäjauhoja
  • 40 g voita (pehmeää)

KANELITÄYTE

  • 40 g voita (pehmeää)
  • 50 g fariinisokeria
  • 1 ½ rkl vehnäjauhoja
  • 2 tl kanelia
  • 1 rkl mantelijauhetta

RUSKISTETTU VOIKREEMI

  • 225g (suolatonta) voita
  • 300g tuorejuustoa
  • 400-500g tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1-2 tl kanelia
  • ½ tl suolaa

TOMUSOKERIKUORRUTE

  • 100-150g tomusokeria
  • 1-2 rkl maitoa

KAKUN KOKOAMINEN

  • 100 g mantelirouhetta

Valmistusohje

KARDEMUMMA-PUOLUKKA KAKKUPOHJAT

  • Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen
  • Voitele ja jauhota 3 kpl 20 cm kakkuvuokia, pohjalle voi laittaa leivinpaperin, helpottaa irrottamista paistamisen jälkeen
  • Sekoita kulhossa vehnäjauhot, suola, leivinjauhe, kardemumma ja ruokasooda keskenään. Aseta sivuun
  • Vatkaa yleiskoneessa voi ja sokeri keskenään, noin 3 minuuttia. Kaavi kulhon reunoja ja pohjaa alas silikonilastalla tarpeen mukaan
  • Vatkaa joukkoon kerralla 3 kananmunaa, 2 valkuaista ja vaniljauute kunnes sekoittuvat, noin 2 minuuttia. Kaavi kulhon reunoja ja pohjaa tarpeen mukaan 
  • Vatkaa hitaasti ja lisää samalla kuivat aineet pikkuhiljaa ja sen jälkeen piimä, sekoita vain sen verran että taikina on juuri ja juuri sekoitettu. Älä sekoita liikaa! Taikina on paksuhkoa. Pyöritä jäisiä puolukoita perunajauhoissa ja sekoita ne varovasti taikinan sekaan
  • Kaada taikina tasaisesti kakkuvuokiin. Punnitse ne halutessasi keittiövaa'alla tarkkuuden varmistamiseksi
  • Paista kakkupohjia noin 25 minuuttia tai kunnes kakut ovat kypsiä. Testaa kypsyys tarvittaessa tikulla. Anna kakkujen jäähtyä hetki ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään. 

KANELIBOSTON

  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva ja sokeri. Vatkaa yleiskoneella hitaalla teholla, lisää jauhot, suola ja lopuksi pehmeä voi. Vaivaa taikinaa ainakin muutama minuutti. 
  • Anna taikinan levätä noin 10 min. 
  • Valmista kanelitäyte sekoittamalla kaikki raaka-aineet kulhossa, käytä käsivatkainta tai teholeikkuria. 
  • Kauli taikinasta suorakaide noin 30x40cm ja levitä kanelitäyte. Rullaa ja leikkaa noin 15 pullaa. Asettele pullat 20cm kakkuvuokaan ja anna kohota noin 15 minuuttia. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.

RUSKISTETTU VOIKREEMI

  • Laita voi pieneen kattilaan lämpiämään ja sekoita, kunnes se on täysin sulanut. 
  • Jatka ruskistamista ja sekoitta usein, kunnes väri muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinämäiseltä, noin 5-10 minuuttia. 
  • Laita ruskistettu voi pieneen kulhoon ja jäähdytä, kunnes se on melkein jähmettynyt, mutta silti riittävän pehmeä vatkattavaksi (noin 20-30 minuuttia pakastimessa, tunti jääkaapissa). 
  • Vatkaa voi vaaleaksi ja kermaiseksi, noin 2 minuuttia. 
  • Lisää tuorejuusto, kaneli, tomusokeri, suola ja vatkaa täysin tasaiseksi ja kuohkeaksi, noin 2-3 minuuttia.

TOMUSOKERIKUORRUTE

  • Sekoita kulhossa tasaiseksi tahnaksi. 

KAKUN KOKOAMINEN

  • Aseta korkean 20 cm kakkuvuoan reunoille reunakalvo.
  • Asettele sitten pohjalle ensimmäinen kakkupohja ja laita päälle osa voikuorrutteesta.
  • Laita seuraava pohja ja taas voikuorrutetta.
  • Aseta viimeinen pohja päälle ja laita asettumaan jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
  • Kumoa kakku varovasti vuoasta ja kuorruta lopulla voikuorrutteella.
  • Aseta viimeiseksi bostonpulla ja kuorruta tomusokerikuorrutteella. Koristele reunat mantelirouheella. Nauti!

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo