Koko Suomi leipoo: Mehevä valkosuklaa-mustikkamirror
Koko Suomi leipoo -ohjelman seitsemännessä jaksossa haasteena on tehdä kesähelteillä kakku peilikuorrutuksella.
Juustokakku
- 4 dl vispikermaa
- 300 g maustamatonta tuorejuustoa
- 250 g valkosuklaata
- 0,75 dl mustikoita
- 2 rkl sitruunan mehua
- ½ sitruunan kuoriraaste
- 6 liivatetta
- tilkka vettä
Pohja
- 30 g tummaa suklaata
- 60 g voita
- 0,5 dl rypsiöljyä
- 1 dl vettä
- 0,75 dl smetanaa
- 2 kananmunaa
- 0,75 dl sokeria
- 0,75 dl fariinisokeria
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl soodaa
- ripaus suolaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 50 g valkosuklaata taikinaan
- 150 g valkosuklaata kuorrutukseen myöhemmin
Mustikkageeli
- 1,5 dl mustikoita
- 0,5 dl sokeria
- 2 rkl puristettua sitruunan mehua
- 2 liivatelehteä
- tilkka vettä
Valkosuklaakoriste
- 110 g valkosuklaata
Kuorrute
- 8 liivatetta
- 100 g vettä
- 200 g sokeria
- 200 g glukoosisiirappia
- 150 g makeutettua kondensoitua maitoa
- 200 g valkosuklaata
- tippa lilaa ja vaaleanpunaista pastaväriä
Koristeluun
- 0,5 dl pensasmustikoita
- mustikanvarpuja
Valmistusohje
JUUSTOKAKKU: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sulata valkosuklaa mikrossa 30 sekuntia kerrallaan niin kauan että suklaa on sulanut. Lisää sula suklaa tuorejuustoon ja sekoita. Lisää sitruunan kuoriraaste ja mehu tuorejuusto-suklaaseokseen. Kuumenna tilkka vettä ja liota siihen liivatteet. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää vaahdotettu kerma nuolijalla nostellen tuorejuustoseokseen. Voitele vuoka vuokaspraylla ja siivilöi vuoan reunoihin ohuesti tomusokeria. Kaada massa vuokaan ja laita pakkaseen.
POHJA: Sulata suklaa ja voi mikrossa aina 30 sekuntia kerrallaan kunnes sulaneet. Sekoita kulhossa keskenään öljy, vesi, smetana, kananmunat ja sokerit. Lisää seokseen sula suklaa ja voi. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaikki kuivat aineet ja lisää ne nopeasti taikinaan, älä kuitenkaan sekoita liikaa, ettei taikina sitkisty. Rouhi 50 g valkosuklaata ja lisää rouhe taikinaan. Kaada taikina 20cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan ja paista n. 30 minuuttia kunnes puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna pohjan jäähtyä. Kun pohja on jäähtynyt sivele pohjan reunoille sulaa valkosuklaata ja peitä reunat sen jälkeen valkosuklaarouheella.
MUSTIKKAGEELI: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mustikat, lisää sokeri sekä sitruunan mehu. Kuumenna tilkka vettä ja liota siihen liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana mustikoiden joukkoon koko ajan sekoittaen. Laita geeli jääkaappiin jähmettymään pieneen irtopohjavuokaan, halkaisija 14-16cm.
VALKOSUKLAAKORISTE: Sulata mikrossa 100 g valkosuklaata aina 30 sekuntia kerrallaan. Rouhi 10g suklaata pieneksi. Kun suklaa on sulaa lisää rouhimasi suklaa sulan suklaan joukkoon ja sekoita niin kauan, kunnes seos on tasaista. Lämmitä suklaata mikrossa vielä n. 10 sekuntia, jotta se sulaa helposti käsiteltäväksi. Laita sula suklaa pursotinpussiin ja leikkaa päähän pieni reikä. Pursota suklaata leivinpaperille ristikonmuotoisesti ja aseta suklaakoriste muotoonsa jääkaappiin esimeriksi talouspaperirullaa apuna käyttäen (jos haluat kaarevan muodon).
KUORRUTE: Laita liivatteet kylmään veteen. Pilko valkosuklaa rouheeksi ja laita ne kulhoon, jätä sivuun odottamaan. Laita kattilaan vesi, sokeri sekä glukoosisiirappi ja kuumenna seosta kunnes sokeri on sulanut, ei kuitenkaan kiehuvaksi. Purista vesi liivatteista ja lisää ne sokeriliemeen ja sekoita. Lisää seokseen vielä kondensoitu maito. Kaada seos rouhitun valkosuklaan päälle, anna tekeytyä n. 5 minuuttia. Sekoita sauvasekoittimella. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan, jotta ilmakuplat rikkoutuisivat. Anna seoksen jäähtyä 32 asteiseksi, tarvitset lämpömittaria. Jaa seos kahteen astiaan ja värjää toinen seos lilaksi. Nosta juustokakku pakkasesta ja aseta se pahvisen kakkualustan päällä jonkin astian päälle niin että kuorrute pääsee valumaan sen reunoilta alas. Kaada vuorotellen lilaa ja vaaleaa seosta kakun päälle ja anna olla paikoillaan niin kauan, että kakun pinta on hyytynyt. Siisti reunat.
Nosta kakkupohja kakkualustalle. Koverra pohjan keskelle mustikkageelin kokoinen aukko ja nosta mustikkageeli kakkupohjan keskelle. Nosta pohjan ja geelin päälle kuorrutettu juustokakku. Lisää kakun päälle jähmettynyt valkosuklaa koriste ja pensasmustikoita.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku