Muikunmätigraavatut silakat näkkileivällä
Varaa kunnolla aikaa, kun graavaat silakoita. Silakkafileiden on ensin maustuttava liemessä 12 tuntia, sitten niitä marinoidaan vuorokausi. Aloita siis kaksi vuorokautta ennen kuin tarjoilet silakat.
Neljälle
- 1 kg tuoreita silakoita
Säilykeliemi
- 5 dl vettä
- ¾ dl etikkaa
- 1 rkl suolaa
- 1 rkl kidesokeria
Muikunmätikastike
- 1 dl majoneesia
- 1 dl kermaa tai ranskankermaa
- 1 tl ranskalaista sinappia
- 1 rkl hienonnettua tilliä
- 1 rkl hienonnettua ruohosipulia
- 1 hienonnettu salottisipuli
- ½ tl suolaa
- 2 rkl muikunmätiä
- suolaa ja jauhettua valkopippuria
Tarjoiluun
- jauhettua valkopippuria
- 2 rkl hienonnettua ruohosipulia
Valmistusohje
1. Päivä 1: Perkaa silakat, vedä pois selkäruodot, huuhdo fileet ja vedä pois nahka. Selkäruodon poistat näin: Vie peukalo ruotoa pitkin pyrstöstä päin, taita kala auki, vie peukalo ruodon alle ja irrota. Vedä pois nahka pyrstöstä päin. Huuhdo ja valuta fileet. Sekoita vesi, etikka ja suola. Laita fileet liemeen yön yli.
2. Päivä 2: Sekoita kastikkeen ainekset. Valuta silakkafileet kunnolla siivilässä. Laita ne tarjoiluvadille ja kaada kastike päälle. Marinoi yön yli.
3. Ripottele päälle vastahienonnettua ruohosipulia tai muita yrttejä juuri ennen tarjoilua. Tarjoile näkkileivän kera. Keitetyt puikulaperunat ja retiisit sopivat myös yhteen silakoiden kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Mokkapalamutakakku
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti