Kukkakaalikeittoa ja ruistikkuja

Kokeile herkullista kukkakaalikeittoa, jonka kanssa maistuvat leivästä tehdyt ruistikut. Annoksen koristelet kauniiksi esimerkiksi ruohosipulilla.

Keitto

  • 1 kg kukkakaalia
  • 1 l vettä tai kasvislientä
  • 2-3 dl maitoa / kermaa
  • 1 keltasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2-3 tl suolaa
  • valkopippuria
  • tuoretta kirveliä pinnalle

Paahdetut ruistikut

  • 4 siivua ruisleipää
  • maustettua öljyä
  • 1 pnt tuoretta ruohosipulia

Valmistusohje

Poista kukkakaalista vihreät lehdet ja irrota kukkakaalin nuput erikseen ja hienonna sipulit. Kuullota nuput sekä sipulit kattilassa miedolla lämmöllä pitkään ja lisää mausteet. Älä ruskista, vaan sekoita kokoajan, jotta kasvikset saavat vaalean pinnan ja miedon maun. Lisää vesi ja anna hautua kannen alla kypsäksi.

Nosta kypsät kasvikset kattilasta tehosekoittimeen ja lisää lämmitettyä maitoa joukkoon. Käynnistä sekoitin ja anna keiton soseutua samettisen pehmeäksi. Lisää tarvittaessa nestettä ja suolaa. Kaada kuohkea keitto lautaselle ja koristele pinta kirvelinoksalla.

Leikkaa leipäsiivut ohuiksi tikuiksi ja nosta ne kuumaan pannuun. Lisää öljyä ja pyörittele leipätikkuja niin kauan, että niistä tulee rapeita. Leikkaa ruohosipuli todella hienoksi,laita silppu lautaselle ja pyörittele kuumat tikut siinä kauttaaltaan. Tarjoile kuorrutetut tikut kuuman keiton kanssa.

Jos haluat keitosta juhlavaa tai ruokaisampaa, voit paistaa joukkoon esim. kampasimpukkaa tai vaaleaa kalaa pieninä annospaloina.

Yhden annoksen ravintosisältö:

Energiaa 270 kcal

Proteiineja 9g (13 E%)

Hiilihydraatteja 22g (33 E%)

Kuitua 9g (annoksesta tulee noin kolmannes päivän kuidun tarpeesta)

Rasvaa 16g (53 E%) eli yli puolet annoksen energiasta tulee rasvasta.

josta tyydyttynyttä rasvaa 2g (13% kokonaisrasvasta, joten rasvan laatu on hyvä)

Suolaa 2g (annoksen suolamäärä on hyvä)

Ilman ruistikkuja annoksen energiamäärä putoaa 80 kcal:iin, eli kasviskeitto kaipaa leipää kaverikseen.

Parhaat ruokaohjelmat