Omenamurupaistos
Kukapa ei pitäisi murotaikinasta tehdyistä hedelmäpaistoksista. Tässä reseptissä yhdistyvät hedelmäsose, hedelmäpalat ja makeat, kuivatut karpalot, joilla luodaan kerroksia ja kiehtovia makuelämyksiä kauniin rapean granolakuorrutuksen alle. Älä kuori hedelmiä (kunhan ne ovat kuorineen syömäkelpoisia), koska suuri osa omenan, päärynän ja persikan mausta on kuoressa.
Ainekset
- Neljä annosta
Vuokaan
- 6 rkl hienosokeria
- Hyppysellinen jauhettua kanelia
- 1 vaniljatanko (pelkät siemenet)
- 6 kuorimatonta omenaa siemenet poistettuna,
- 3 raastettuna ja 3 paloiteltuna
- 3 rkl kuivattuja karpaloita
- Yhden sitruunan kuori ja puolikkaan sitruunan mehu
Kuorrute
- 100 g vehnäjauhoja
- 2 rkl demerarasokeria (vaaleanruskeaa raakaruokosokeria)
- 50 g voita jäähdytettynä ja kuutioituna
- Hyppysellinen jauhettua kanelia
- 4 rkl pähkinää sisältävää granolaa tai mysliä
Valmistusohje
1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
2. Kuumenna liedellä kuumentamista kestävä uunivuoka liedellä, lisää hienosokeri ja kuumenna viisi minuuttia, kunnes se on karamellisoitunutta.
Lisää kaneli, vaniljansiemenet ja raastetut omenat ja kypsennä 1–2 minuuttia. Sekoita joukkoon ensin paloitellut omenat ja sitten karpalot ja sitruunan kuori ja mehu. Ota vuoka liedeltä ja laita syrjään.
3. Aloita kuorrutteen tekeminen laittamalla jauhot, sokeri, voi ja kaneli kulhoon ja hieromalla seosta sormenpäillä, kunnes sen rakenne vastaa leivänmuruja. Lisää granola ja sekoita hyvin.
4. Sirottele kuorrute hedelmätäytteen päälle ja kuumenna vuoka uudestaan liedellä. Kun omenaseos alkaa kuplia, laita vuoka esilämmitettyyn uuniin ja paista 12–14 minuuttia, kunnes kuorrute on tumman kullanväristä. Ota paistos uunista ja tarjoile lämpimänä.
RAPEAN HEDELMÄPAISTOKSEN TEKEMINEN:
Demerarasokeri sopii rapeaan hedelmäpaistokseen parhaiten, koska se estää voita sulamasta jauhoihin, ja kun seoksesta kolmannes on mysliä tai granolaa, tulos on entistäkin rapeampi. Muista vain sirotella kuorrute hedelmän päälle. Älä paina sitä, koska muuten siitä tulee vetistä.
Resepti on kirjasta Gordon Ramsay - Kokkauksen taito. (Readme.fi 2013)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka