Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Perinteinen tilliliha

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kotiruoka, jota on syöty vuosikymmeniä pohjoismaisissa kodeissa, kouluissa, ruokaloissa ja ravintoloissa. Unohda kouluruokailun kauhut ja tee kerrankin itse kunnon tillilihaa. Et takuulla pety. Tillilihan kanssa kuuluu tarjota keitettyjä perunoita ja etikkapunajuuret ja maustekurkut sopivat lisäkkeiksi.

Neljälle

  • 1 ½ kg lampaan- tai vasikanrintaa
  • vettä + 1 rkl suolaa (1. keittämiseen)
  • 1 ½ l vettä
  • 1 ½ rkl suolaa
  • 5 valkopippuria
  • 1 nippu tilliä

Kastike

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoa
  • 5 dl keitinlientä
  • 2 rkl tillisilppua
  • 1 ½ rkl etikkaa (12%)
  • 2 tl sokeria
  • 1 dl kuohukermaa

Valmistusohje

1. Laita liha pataan ja kaada päälle vettä, niin että liha juuri ja juuri peittyy. Suolaa kevyesti. Kuumenna kiehuvaksi, anna kiehahtaa hetki. Kaada vesi pois, huuhtele liha kylmässä vedessä. Pese pata.

2. Leikkaa tilleistä varret. Silppua tillinlehdet ja pane sivuun odottamaan. Pane liha uudestaan pataan ja kaada vettä päälle. Lisää suola, pippurit ja tillinvarret. Kuumenna kiehuvaksi, kuori muodostuva vaahto pois huolellisesti. Keitä hiljaa pienellä lämmöllä runsas tunti tai kunnes liha tuntuu murealta. Nosta liha padasta ja paloittele se annospaloiksi. Nosta palat tarjoiluastiaan ja pidä lämpimänä. Siivilöi ja säästä liemi.

3. Kastike: Keitä jauhoja voissa alhaisella lämmöllä, älä ruskista jauhoja. Lisää liemi koko ajan sekoittaen. Keitä noin 5 minuuttia ja lisää sitten kerma. Sekoita sokeri etikkaan ja mausta tällä seoksella kastike. Maistele ja lisää suolaa, jos on tarpeen. Anna kastikkeen poreilla vielä jokunen minuutti alhaisella lämmöllä. Lisää lopuksi tillisilppu ja kaada kastike lihapalojen päälle. Tarjoa vastakeitettyjen perunoiden kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Lammasta