Perunagratiini

Tarjoile joulusta ylijäänyt joulukinkku välipäivinä maukkaan perunagratiinin ja yksinkertaisen vihersalaatin kera.

Neljälle

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • 2 ½ dl kermaa
  • 2 ½ dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 maustemittaa jauhettua mustapippuria
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 dl juustoraastetta
  • voita

Valmistusohje

1. Esikuumenna uuni 150 asteeseen. Kuori perunat ja viipaloi 1-3 mm paksuisiksi siivuiksi, laita ne kylmään veteen 10 minuutiksi. Nosta siivut vedestä ja kuivaa talouspaperilla.

2. Voitele uuninkestävä vuoka. Lado kerroksittain perunoita, suolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Purista mukaan valkosipuli ja laita päällimmäiseksi voinokareita. Lämmitä kerma ja maito ja kaada kermamaito gratiinin päälle, hieman vähemmän kuin että perunat peittyisivät. Ripottele päälle juustoraaste.

3. Paista uunin keskitasolla 60-75 minuuttia kunnes perunat ovat pehmenneet, kermamaito imeytynyt gratiiniin ja pinta paistunut kullanruskeaksi.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.