Piparkakulla maustettu nauriskeitto, inkiväärismetana ja jouluinen snapsi

Ainekset

  • 4 reilun kokoista naurista
  • 1 sipuli
  • 2 suurta perunaa
  • n. 6-8 dl kasvislientä
  • pala tuoretta inkivääriä
  • 2 dl ruokakermaa
  • suolaa
  • 5 neilikkaa
  • 1 laakerinlehti
  • valkopippuria
  • 2 piparkakkua
  • nokare voita

Inkiväärismetana

  • 1 pieni purkki smetanaa
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • puolikkaan sitruunan mehu

Jouluinen snapsi

  • 1 dl aniksen siemeniä
  • 2 rkl mustapippureita
  • 2 appelsiinia
  • litra vodkaa tai muuta maustamatonta viinaa
  • kaksi puhdasta lasipulloa (0,75 l)

Valmistusohje

Kuori ja pilko karkeasti nauriit, sipuli ja perunat. Kuori ja hienonna inkivääri. Kuullota kasviksia ja inkivääriä voissa kattilassa. Lisää kasvisliemi ja hauduta noin 20 minuuttia. Lisää harsopussiin sidotut neilikat, laakerinlehti sekä muutama valkopippuri. Lisää myös kerma, hauduta toiset 20 minuuttia.

Poista maustepussi, kaada liiat liemet pois toiseen kattilaan ja soseuta keitto. Raasta piparkakkua keittoon mausteeksi esimerkiksi siivilän läpi. Ohenna keittoa tarvittaessa liemellä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Sekoita smetanan ainekset keskenään ja vatkaa hetki kunnes seos on hieman paksumpaa. Koristele nauriskeitto inkivääri-smetanalla.

Raasta appelsiinistä kuori. Laita kuoret ja mausteet pulloihin. Kaada viina päälle ja anna maustua kylmässä vähintään viikko. Tarjoile jääkylmänä vaikka mätitoastien tai blinien kera.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.