Rahkapiirakka
Jos taikinaa jää leivontavaiheessa yli, koristele siitä piirakan pinnalle ristikko!
- Ruokavalio: Kasvisruoka
Taikina
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- 1 kananmuna
- 2 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 2 tl kardemummaa
- 200 g voita
- 14 dl vehnäjauhoja
Täyte
- 5 dl rahkaa
- 2 dl kuohukermaa
- 2 kananmunaa
- 1 ½ dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 3 rkl Limmi-sitruunamehua
- 1 dl rusinoita
Valmistusohje
Sekoita kulhossa hiiva ja kädenlämmin maito. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmunat. Sekoita. Lisää puolet vehnäjauhoista ja sekoita löysäksi taikinaksi. Sekoita pehmennyt voi taikinaan. Lisää lopuista vehnäjauhoista niin paljon kunnes taikina ei enää tartu käsiin tai kulhoon. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna kohota lämpimässä 30 minuutin ajan.
Kumoa taikina jauhotetulle pinnalle, vaivaa ja kauli se ohueksi levyksi (hiukan isommaksi kuin uuninpelti).
Siirrä taikinalevy uuninpellille leivinpaperin päälle. Leikkaa pois ylijäänyt taikina. Voit tehdä ylijääneestä taikinasta ristikon piirakan pinnalle. Anna taikinan nousta pellillä lämpimässä 30 minuuttia.
Sekoita rahka, kerma, kananmunat, sokeri, vaniljasokeri, sitruunamehu ja rusinat ja kaada taikinan päälle. Nosta taikinareunat täytteen päälle. Tee ylijääneestä taikinasta piirakan pinnalle ristikko.
Sivele taikinanreunat ja -ristikko vatkatulla kananmunalla. Paista 200-asteiseessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"